Belangrijke weetjes over de tandtechnicus Eenieder heeft weleens de woorden tandarts, orthodontist en tandtechnicus gehoord. Wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze van elkaar worden onderscheiden weten sommigen ook. Toch wordt het werk van de tandtechnicus in de meeste gevallen niet helemaal juist geïnterpreteerd. Weet u al wie een tandtechnicus is, waarmee hij zich bezighoudt en waarom deze technicus zo belangrijk is binnen de tandartsenpraktijk? Woont u daarnaast in Hoofddorp? Dan zal het u interesseren te weten dat Mondain de tandtechnicus Hoofddorp bij uitstek is. Lees verder voor meer interessante weetjes over de tandtechnicus. Wat is een tandtechnicus? Ten eerste is het belangrijk te weten dat de tandtechnicus over het algemeen niet direct in aanraking komt met patiënten. Hij mag de patiënt dus niet diagnosticeren, adviseren en behandelen. De tandtechnicus werkt in de tandheelkundige laboratoriumtechnologie. Deze is de kunst, wetenschap en technologie van het ontwerpen en produceren van corrigerende apparaten die de natuurlijke tanden vervangen. Was dat een te lange of ingewikkelde definitie? Belangrijk is gewoon te weten dat de tandtechnicus zich bezighoudt met het technologische gedeelte van tandheelkunde, bijvoorbeeld kunstgebitten en andere bestellingen van tandprothesen maken. De taken van de tandtechnicus Tandtechnici vervaardigen tandprothesen (bruggen, kronen en kunstgebitten). Ze ontwerpen deze apparaten op“bestellingen” waarbij de tandartsen en mondhygiënisten eerst de indrukken van het gebit van de patiënten maken. Enkele van hun specifieke taken zijn dus:
Verschillende gebitsmodellen – Ze maken hierbij nauwkeurige modellen met tandarts indrukken en zorgen voor de bouw. Verder werken ze het porselein van gesmolten tot metaalrestauraties af. Ze voltooien daarnaast volledige en gedeeltelijke kunstgebitten met of zonder implantaten en houden de tandheelkundige laboratorium records bij.
In elke situatie waarbij een patiënt een onmiddellijke prothese rechtstreeks bij een tandtechnicus aanvraagt, dient de klinisch tandtechnicus de patiënt door te verwijzen naar een tandarts voordat een bestelling wordt geplaatst. Dit omdat de diagnose en het behandelplan eerst vastgesteld moeten worden.
Communicatie tussen de tandarts, tandtechnicus en patiënt is vooral belangrijk wanneer een tandtechnicus klinische diensten aan de patiënt verleent. De patiënt dient dan tijdig nauwkeurige informatie te verkrijgen over de kosten die gemoeid zijn met hun behandeling(en). Waarom of wanneer komt de technicus eigenlijk bij kijken? Er bestaan zoals we hebben gezien wezenlijke verschillen tussen de tandtechnicus en de tandarts, maar ook een nauwe samenwerking, want bij het leveren van de kunstgebitten is hun teamwork cruciaal. Zowel de bijdrage van de tandarts en de tandtechnicus vereist goede planning en communicatie. De tandarts is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verstrekken van een recept met details over de uiteindelijke behandelingskeuze en voor het plaatsen van restauratie- of correctieapparaat in de mond van een patiënt. Meestal bevestigt en drukt ook de tandarts het behandelplan af en stuurt vervolgens andere belangrijke informatie naar de tandtechnicus die de uiteindelijke prothese maakt. Zodra het kunstgebit af is, verricht de tandarts de extractie van de nodige tanden en plaatst vervolgens het kunstgebit. De tandarts of tandheelkundig specialist en de tandtechnicus komen dus samen wanneer er extracties worden uitgevoerd om een prothese te plaatsen. Ook helpt de tandtechnicus de tandarts bij de materiaalkeuzes en het ontwerp. Meer weten? Bekijk de wesite voor vrijblijvende informatie over zowel de tandarts als de tandtechnicus. Bij deze tandarts Hoofddorp heeft u alles onder een dak! |
https://tandartsmondain.nl/ |
