Absoluut Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Waarom is het zo moeilijk om goede voornemens te behouden?

Mensen hebben vaak goede voornemens. Ze willen gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken, of misschien wat vaker tijd doorbrengen met familie en vrienden. Maar waarom is het zo moeilijk om die goede voornemens vol te houden?

Het gevecht met gewoontes

Een reden waarom goede voornemens moeilijk te behouden zijn, is omdat ze vaak ingaan tegen onze gewoontes. Gewoontes zijn dingen die we automatisch doen, zonder er echt over na te denken. Ze zijn diep geworteld in ons gedrag en veranderen ze kost tijd en moeite.

Als je bijvoorbeeld gewend bent om elke avond voor de tv te zitten met een zak chips, kan het moeilijk zijn om dat te veranderen naar een gezondere gewoonte, zoals een stuk fruit eten of een wandeling maken. Je hersenen zijn gewend aan de beloning die komt met de chips, en het kost tijd om die associatie te veranderen.

Gebrek aan planning en realisme

Een ander probleem is vaak het gebrek aan planning en realisme als het gaat om goede voornemens. Mensen stellen soms te hoge doelen voor zichzelf, waardoor ze gedemotiveerd raken als ze die doelen niet meteen bereiken.

Door het doorbreken van een gewoonte hoort ook de juiste planning. Als je alvorens in de supermarkt al een plan maakt wat je gaat kopen met gezonde opties zal je thuis niet de mist ingaan. Dit kan zijn met het pakken van fruit in plaats van die lekkere chocolade. Natuurlijk kan je alsnog eten krijgen van andere, maar hier zijn ook gezonde opties in te verkrijgen. Neem nu een goede voornemens kerstpakket. Dit is een bijzonder kerstpakket waar alleen gezonde opties in te vinden zijn. Hierdoor zal jij gemotiveerd beginnen. 

Bijvoorbeeld, als iemand besluit om van de ene op de andere dag elke dag naar de sportschool te gaan, kan dat onrealistisch zijn als ze een drukke baan hebben en een gezin om voor te zorgen. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en een plan te maken om die doelen te bereiken.

Verleidingen en valkuilen

Verleidingen liggen overal op de loer als het gaat om het volhouden van goede voornemens. Of het nu gaat om de verleiding van fastfood, de verleiding om op de bank te blijven liggen in plaats van te gaan sporten, of de verleiding om toch weer te beginnen met roken als je gestrest bent, er zijn altijd valkuilen die het moeilijk maken om je aan je voornemens te houden.

Het is belangrijk om manieren te vinden om met deze verleidingen om te gaan, zoals het vermijden van situaties waarin je in de verleiding zou kunnen komen, het vinden van gezonde alternatieven voor ongezonde gewoontes, en het omringen van jezelf met mensen die je steunen in je doelen.

Gebrek aan motivatie en doorzettingsvermogen

Motivatie speelt ook een grote rol bij het volhouden van goede voornemens. Als je niet echt gemotiveerd bent om je gedrag te veranderen, is de kans groot dat je snel opgeeft als het moeilijk wordt.

Het kan helpen om jezelf regelmatig eraan te herinneren waarom je deze veranderingen wilt maken en wat de voordelen ervan zijn. Misschien wil je gezonder leven zodat je langer kunt genieten van het leven met je geliefden, of misschien wil je stoppen met roken zodat je meer energie hebt en geld bespaart. Door jezelf eraan te herinneren waarom je deze veranderingen wilt maken, kun je gemotiveerd blijven, zelfs als het moeilijk wordt.

Geen steun en accountability

Tot slot kan het gebrek aan steun en accountability het moeilijk maken om goede voornemens vol te houden. Als niemand je aanmoedigt en ondersteunt in je doelen, is het makkelijker om op te geven als het moeilijk wordt.

Het kan helpen om een support systeem op te bouwen van vrienden, familie, of zelfs een coach of therapeut die je helpt bij het volhouden van je voornemens. Ook het stellen van doelen en het bijhouden van je voortgang kan helpen om jezelf accountable te houden en gemotiveerd te blijven.