Absoluut Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Oorzaken voor het patellofemoraal pijnsyndroom

Het is een moeilijk woord, maar eigenlijk valt de uitleg mee. Het patellofemoraal pijnsyndroom houdt in dat je last hebt van pijn onder of rondom de knieschijf bij ten minste twee van de volgende activiteiten: fietsen, traplopen, hurken, springen en zitten met gebogen knieën. Erg vervelend natuurlijk, maar wat zijn de oorzaken én hoe kom je er vanaf? Je leest het in dit blog.  

 

De oorzaken 

Er zijn voornamelijk vijf oorzaken die zorgen voor de klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom. Dit kan zijn door spierzwakte van de bovenbeen- en heupspieren. Als je last hebt van pijn in de knie, is het vaak zo dat de spieren rondom de knie verzwakt zijn. Als je last hebt van het patellofemoraal pijnsyndroom is dit nog meer het geval. Een andere oorzaak kan stijfheid of hypermobiliteit zijn. Het zijn twee tegenovergestelde dingen, maar in beide gevallen kunnen deze klachten ook voor het patellofemoraal pijnsyndroom zorgen. Verder kan een matige of slechte balans ook zorgen voor klachten. Maar ook mensen met hele soepele spieren kunnen hier last van hebben. Als je de spieren niet goed weet aan te sturen, kan het voorkomen dat je een hipdrop of kneeing-in ontstaat. Een andere oorzaak is overbelasting of onderbelasting. Tot slot kan sensitisatie, wat inhoudt dat structuren gevoelig zijn geworden, ook zorgen voor klachten. In het kort zijn de vijf oorzaken: 

  1. Spierzwakte 

  1. Hypermobiliteit/zwakte 

  1. Een matige of slechte balans 

  1. Onder- of overbelasting 

  1. Sensitisatie (overbeschermend pijnsysteem) 

 

De symptomen 

De meest voor de hand liggende en hoofdklacht van het patellofemoraal pijnsyndroom is natuurlijk pijn. Deze pijn bevindt zich rondom of onder de knieschijf en is meestal diffuus aanwezig. Dit is dus anders dan plantaris hypertonie, ook wel knieholtepijn genoemd. Wanneer er dieper door de knie wordt gebogen en als er meer kracht wordt gezet, wordt de pijn erger. Ook met meer en langere inspanning, kan de pijn verergeren. Let er op dat de pijn nooit wordt veroorzaakt door het kraakbeen. Vaak wordt dit wel gedacht.  

 

Oefeningen 

Er zijn veel oefeningen die gedaan kunnen worden voor het patellofemoraal pijnsyndroom. Het belangrijkste is om de juiste oefening te kiezen die passend is bij de oorzaak en kan voldoen aan de belastbaarheid van de knie. Belangrijk is om deze oefeningen goed op te bouwen, zodat je niet overbelast maar ook zeker niet onderbelast. Bekijk bijvoorbeeld de oefeningen van Kniepijnvrij.