Absoluut Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Veel gestelde vragen over smoothies

Veel gestelde vragen over smoothies

Hoe maak je een smoothie?

Misschien heb je nog nooit in je leven een smoothie gemaakt, en ben je op zoek naar een manier om te beginnen (welke ingrediënten voeg je eigenlijk toe?). Of misschien maak je altijd smoothies, maar doe je het normaal gesproken – soms komen ze goed uit, andere keren niet zo goed. Er is een echte strategie voor optimale smoothie resultaten. En het begint allemaal met de manier waarop u uw ingrediënten in de blender plaatst. Je moet ze in een bepaalde volgorde toevoegen om de perfecte consistentie te bereiken – en zorg ervoor dat je de blender niet te vol doet. Volg de onderstaande aanwijzingen voor een gladde, goed gemengde en verfrissende smoothie. Wil je dagelijks smoothies maken, dan heeft BesteBlender.nl  de beste smoothie blenders voor jou op een rijtje gezet.

  • Begin met een vloeibare basis. Water, kokoswater, melk (inclusief zuivelvrije alternatieven zoals amandelmelk), kefir of sap zijn goede plekken om te beginnen. De vloeistof eerst toevoegen is om een paar redenen belangrijk. De vloeistof werkt als een oplosmiddel en lost alle poeders (hallo eiwitpoeder) op die je wilt toevoegen. En als u de blender aanzet, gaat de vloeistof snel en gemakkelijk door de messen, waardoor andere ingrediënten die u wilt fijnhakken worden aangetrokken. Als je een speciale smoothieblender gebruikt, voeg dan genoeg vloeistof toe tot halverwege de vullijn.
  • Zoetstoffen of poeders toevoegen. Doe kleverige ingrediënten zoals honing of ahornsiroop in de vloeistof, anders blijven ze aan de zijkanten van de blender plakken. Voeg ook poederachtige ingrediënten als suiker, cacaopoeder, vezel- of eiwitpoeder, chiazaad, bijenpollen of kruiden (denk: kaneel of kurkuma) toe, zodat ze oplossen in de vloeistof. Niemand wil een brok eiwitpoeder in zijn smoothie! Roer het mengsel even door.
  • Voeg verse, bladgroenten toe. Boerenkool, spinazie of zelfs verse kruiden (denk: peterselie of munt) zorgen voor een groene smoothie boordevol voedingsstoffen. Maar groen kan lastig zijn om grondig te verwerken, dus als u ze bij het mes legt, worden ze grondig gepureerd. Als ze extra bladerig zijn, geef de smoothie dan eerst een snelle blend om ze met de vloeistof te vermengen voordat u extra ingrediënten toevoegt.
  • Voeg andere ingrediënten toe, eindigend met bevroren ingrediënten. Voeg nu alle andere ingrediënten toe aan de blenderkom, eindigend met alle bevroren ingrediënten (bevroren groenten, bevroren fruit of ijsblokjes). De bevroren ingrediënten verzwaren het mengsel en helpen het van boven naar beneden te karnen. Hier zijn enkele toevoegingen die u kunt proberen.
  • Vers of bevroren fruit, gesneden in stukjes van 1 cm. Er is geen goed of fout antwoord – maar het helpt om drie vruchten te kiezen die samen goed smaken. Bessen, perziken of kersen zijn lekker, of probeer eens tropisch fruit zoals ananas, mango of kokosnoot. Sommige vruchten zoals rijpe bananen, druiven of dadels kunnen ook als zoetstof dienen.
  • Bevroren groenten zoals spinazie of boerenkool zijn geweldig, of probeer eens bevroren bloemkool, komkommer of zelfs wortels.
  • Lekkers als noten, chiazaad, cacaonibs of gemalen lijnzaad.
  • Romige ingrediënten zoals yoghurt, notenboter of avocado.

Nadat je alle ingrediënten hebt toegevoegd, mix je op hoge snelheid en gebruik je de zuiger om alles in beweging te houden. Wat je ook doet, schud de blender niet terwijl deze aan is. De blender kan zo makkelijk stuk gaan. De beste smoothie recepten en blenders vind je op Beste Blender

Hoe maak je een smoothie van te voren? 

Hoewel het maken van smoothies niet lang duurt, is 10 minuten soms te lang als je de deur uit moet. Hoewel je een smoothie niet van tevoren kunt mengen en in de koelkast kunt bewaren omdat hij dan uit elkaar valt en verkleurt, kun je hem wel invriezen in drinkbare porties (in hersluitbare plastic zakjes of vriesbestendige bekers of schaaltjes met deksel). Ontdooi het dan ’s nachts in de koelkast om er de volgende ochtend van te genieten of gooi een bevroren portie in je tas op weg naar je werk. De kans is groot dat het tijdens het woon-werkverkeer ontdooit.

Voor meer informatie over de beste blender, kunt u gaan naar Beste Blender