Absoluut Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat je moet zoeken in een hondentuig

Wat je moet zoeken in een hondentuig

Als uw hond tegen de lijn trekt, kan een harnas niet alleen voorkomen dat hij zijn nek belast (zoals een halsband zou kunnen doen), maar ook helpen om hem betere wandelgewoonten aan te leren. Door meerdere bevestigingspunten aan te brengen en de weerstand over de schouders en borst van uw hond te verdelen, geeft een tuigje u meer controle tijdens het wandelen en helpt het bij de training aan de lijn. Als het gaat om het selecteren van een hondentuig, houd dan deze factoren in gedachten:

Pasvorm

Eerst en vooral moet een harnas uw hond goed passen. Een te klein harnas hond kan uw pup schuren, en als het te groot is, kunnen ze eraan ontsnappen. U zult ze moeten opmeten volgens de suggestie van de fabrikant om de juiste maat te bestellen. De meeste tuigjes zijn verstelbaar met ruimte voor groei. U weet dat het tuigje de juiste maat heeft en goed past als u er met twee vingers tussen kunt.

Materiaal

De beste tuigen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals nylon of polyester. U wilt een roestvrijstalen, aluminium of ander soort metalen lus om de riem aan te bevestigen. Reflecterende nachtstiksels zijn een leuke toevoeging voor degenen die hun honden in het donker uitlaten (wat bijna iedereen is in de wintermaanden).

Waar de riem aan vastzit

Harnassen hebben ofwel een borstlus of een achterste lus waar u uw riem kunt bevestigen. Een borstlus is beter voor lijntraining en honden die trekken, terwijl een ruglus werkt voor rustiger honden.

Stijl

Harnassen zijn er in verschillende kleuren en afwerkingen. Kies er niet alleen een die u aanspreekt, maar bedenk ook welke maat en vorm het beste bij uw individuele hond past. Als uw hond schichtig is als er dingen over zijn hoofd worden gedaan, zoek dan naar een tuigje dat op de rug wordt vastgemaakt.

Is een hondentuigje beter dan een halsband?

Voor de meeste honden is een harnas een betere keuze dan een halsband. Omdat ze om de borst en achter de voorpoten van de hond zitten, kunnen ze de nek van een trekkende hond niet verstikken of belasten zoals een halsband kan doen. Harnassen geven u ook een betere hefboomwerking om een grote hond of een hond die graag trekt onder controle te houden.

Hoe meet u een hond aan voor een harnas?

U moet altijd de instructies van de fabrikant volgen voor het opmeten van een harnas. In het algemeen meet u met een meetlint de nekomtrek en de borstomtrek van uw hond om de maat te bepalen.

Hoe voorkomt u trekken met een tuigje?

Als u een tuigje koopt om te voorkomen dat uw pup gaat trekken tijdens een wandeling, wilt u er zeker een kiezen met een borstlusbevestiging voor de riem. De plaatsing helpt om zachtjes te corrigeren door uw pup opzij te trekken als hij te ver voor u uit loopt.

Zijn tuigen beter dan halsbanden?

Elke deskundige die we spraken, zei dat een harnas een betere, veiligere manier is om met uw hond te wandelen dan hem aan te lijnen aan de halsband. Het dragen van een halsband kan gevaarlijk zijn voor een hond omdat het druk uitoefent op de nek en keel tijdens het wandelen, wat kan leiden tot verhoogde oogdruk en, in extreme gevallen, tot het dichtklappen van de luchtpijp. Als u hard aan de halsband trekt om de hond in andere richtingen te laten lopen, kan dat een whiplash veroorzaken. En honden kunnen gemakkelijker uit een halsband glippen dan uit een harnas.

Hoe strak moet een hondentuigje zitten?

Een hondentuigje moet strak zitten, maar niet te strak – een goede vuistregel is dat als u twee vingers onder de riemen kunt steken, dat los genoeg zit voor comfort, maar strak genoeg zodat uw huisdier niet weg kan glippen. Een strak tuigje geeft u meer controle over uw hond en voorkomt het verschuiven, dat hebben we ervaren bij sommige tuigjes waarvan we testresultaten hebben. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant over hoe u de beste pasvorm voor uw pup kunt vinden.