Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Een bril of toch lenzen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Een bril of toch lenzen? Wat zijn de voor- en nadelen?

 

Wanneer u merkt dat uw zicht niet zo goed is of achteruit is gegaan, doet u er goed aan om bij een opticien langs te gaan voor een oogmeting. De opticien zal door middel van een refractie-onderzoek (bijvoorbeeld met de apparaten van https://optiekvision.nl) vaststellen welke sterkte u precies nodig heeft om weer goed te kunnen zien. Ook eventuele afwijkingen aan het oog worden in de meting meegenomen. Vroeger droegen mensen standaard een bril, maar tegenwoordig kunt u ook voor lenzen kiezen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van beide opties? U leest het in deze blog.

Voordelen bril

 

Voor veel mensen is het grootste voordeel van een bril het feit dat een bril geen contact maakt met de ogen en daardoor de ogen niet irriteert. Een bril kunt u onbeperkt ophouden, zonder dat uw ogen na verloop van tijd beginnen te prikkelen en irriteren. Een bril zet u eenvoudig op en af. Daarnaast biedt een bril goede bescherming tegen opwaaiend zand. Ook kiezen sommige mensen voor een bril als fashion statement. 

Nadelen bril

 

Omdat de bril wat verder van de ogen zit, kan het een vertekend beeld opleveren. Daarnaast kan een bril beschadigd raken en beperkt het u in uw bewegingsvrijheid. Zeker tijdens het sporten is het niet altijd even verstandig om een bril te dragen. Veel sporters geven dan ook de voorkeur aan lenzen. Een ander punt om rekening mee te houden is het gegeven dat brillenglazen gemakkelijk beslaan, tenzij u kiest voor een speciale coating.

Voordelen lenzen

 

Indien u een bril niet mooi bij uzelf vindt staan, dan zijn lenzen ideaal. Lenzen worden direct op het oog geplaatst en zijn dus onzichtbaar. Met lenzen kunt u zich volledig vrij bewegen en kunt u vrijwel iedere sport zonder zorgen beoefenen. Lenzen beslaan niet en kunnen gecombineerd worden met iedere zonnebril. Zo hoeft u geen zonnebril op sterkte of een speciale overzet zonnebril aan te schaffen.

Nadelen lenzen

 

Heeft u gevoelige of erg droge ogen? Dan zijn lenzen wellicht minder ideaal. De lenzen kunnen dan gaan irriteren. Niet iedereen vindt lenzen even prettig. Ook het indoen van de lenzen vraagt enige oefening. Het indoen van lenzen gaat iets minder snel en gemakkelijk dan het opzetten van een bril. Bovendien zult u vaker bij de opticien langs moeten voor een controle.

 

https://www.optiekvision.nl