Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Soorten latex matrassen: Natuurlijk vs Synthetisch

Bij het overwegen van een “latex matras kopen, is het belangrijk om de verschillen tussen natuurlijke en synthetische latex te begrijpen. Natuurlijke latex, zoals de naam al doet vermoeden, is vrij van chemicaliën en wordt beschouwd als een groene optie, vooral als het 100% natuurlijke latex betreft. Deze latex wordt geproduceerd uit het melkachtige sap van de rubberboom, Hevea Brasiliensis, vergelijkbaar met hoe ahornsiroop uit een boom wordt getapt. Natuurlijke latex matrassen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, hypoallergene eigenschappen, biologische afbreekbaarheid en weerstand tegen huisstofmijt, wat bijdraagt aan een gezonde slaapomgeving.

Productieprocessen van natuurlijke latex

Natuurlijke latex kan op twee hoofdmanieren worden geproduceerd: Dunlop en Talalay. In het Dunlop-proces worden water en luchtbellen gemengd met het sap van de rubberboom om een stevig latexschuim te produceren. Dit proces, dat al sinds de vroege 19e eeuw wordt gebruikt, resulteert in een denser en steviger eindproduct. Het Talalay-proces voegt een flitsvriesproces toe voor het bakken, wat helpt om de luchtbellen te stabiliseren. Dit resulteert in een meer “pluizig” gevoel, maar is beschikbaar in verschillende stevigheidsopties.

Synthetische latex: het betaalbare alternatief      

Synthetische latex bevat door de mens gemaakte ingrediënten, maar bevat dezelfde moleculaire samenstelling als natuurlijke latex. Het is op petroleum gebaseerd en gemaakt van Styreen-Butadieen Rubber (SBR). Synthetische latex kan minder veerkrachtig en elastisch zijn dan natuurlijke latex en is over het algemeen minder duur dan natuurlijke latex. Hoewel het duurzaam is, is het iets minder duurzaam dan natuurlijke latex. Net als natuurlijke latex blijft synthetische latex ’s nachts koel en ondersteunt het uw lichaam. Sommige, maar niet alle, synthetische latex producten zijn hypoallergeen en resistent tegen huisstofmijt.

De juiste keuze maken

Bij het kiezen tussen natuurlijke latex en synthetische latex hangt veel af van persoonlijke voorkeur en budget. Houd er rekening mee dat natuurlijke latex in veel opzichten superieur is aan conventionele matrassen op het gebied.