Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Waarmee kun je iemand met dementie blij maken?

Het is al zwaar om te zien hoe iemand langzaamaan zichzelf verliest. Dementie is een nare ziekte. Alleen dat benoemen, maakt het niet anders. Het is belangrijk om het wel te erkennen, maar het is net zo belangrijk om te kijken hoe je er zo fijn mogelijk mee omgaat. Zover dat gaat. Hoe? Lees hier een paar tips.

Duo fiets

Samen fietsen op een duo fiets kan zowel fijn zijn voor iemand met dementie als voor de ander. Ondanks dat voor de ander fietsen niet meer gaat, kun je met een duo fiets wel samen genieten van het fietsen. Vind je het trappen van de fiets te zwaar? Kies dan voor een duo fiets met trapondersteuning. Dat is dan een stuk fijner.

Haal herinneringen op

Iemand met dementie is al veel kwijt. Alleen vaak blijven er nog heel lang herinneringen uit het verleden bestaan. Het kan dan voor iemand met dementie fijn zijn dat je samen met bijvoorbeeld een fotoalbum of door middel van bekende liedjes herinneringen ophaalt.

Ga mee in het verhaal

Veel mensen met dementie hebben het terwijl ze vaak zelf al zo’n 80 jaar oud zijn nog over hun ouders alsof ze nog bestaan. Het advies is, om daarin mee te gaan. Het is heel erg verdrietig als je iemand moet vertellen dat de ouders van diegene niet meer bestaan. Het heeft geen zin om dat gesprek aan te gaan en je doet er iemand enorm veel pijn mee. Praat liever mee met het verhaal.

Zorg ook goed voor jezelf

Afreageren op iemand met dementie komt vaker voor dan je denkt. Het is vaak een uiting van frustratie, boosheid en vooral verdriet. Daar wordt echter niemand blij van. Neem genoeg tijd voor jezelf. Dan blijft je lontje wat langer. Daar hebben jullie beide meer profijt van.

https://4wieler.nl/quattro-duo/