Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Welke vitamines heb ik nodig om de winterdip tegen te gaan?

Welke vitamines heb ik nodig om de winterdip tegen te gaan?

De winterdip, we kennen het allemaal. De periode wanneer je je even minder goed voelt, wanneer je energie opeens verdwenen is en wanneer je vaak minder zin hebt om buiten leuke dingen te doen. De winterdip gaat vaak samen met enkele herkenbare symptomen zoals vermoeidheid, een laag energieniveau, verminderd zelfvertrouwen, vermindering van interesse in activiteiten, veranderingen in slaap- en eetpatronen en neerslachtigheid. We snakken dan ook allemaal naar de zon en meer uren daglicht per dag. Tijdens deze winter is het dan ook belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen om je weerstand op peil te houden en de kans op verkoudheid en griep te verminderen. Hieronder vertellen we meer over de vitamines die belangrijk zijn tijdens de winter.

Belangrijke vitamines tijdens de winter

Allereerst is het belangrijk een antioxidant te nemen die helpt bij het bestrijden van verkoudheid en griep. Vitamine C is daarom een belangrijke aanvulling in je dagelijkse vitamine inname. Vitamine C is te vinden in citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s en andere groenten.

Daarnaast is Vitamine D noodzakelijk voor een gezonde immuunsysteem. Dit vitamine speelt ook een belangrijke rol bij de opname van calcium en is noodzakelijk voor de gezondheid van botten en tanden. Het wordt vaak genoemd als het “zonne vitamine” omdat het door het lichaam wordt geproduceerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Tijdens de wintermaanden, wanneer de dagen kort zijn en het weer vaak bewolkt, kunnen veel mensen een tekort hebben aan vitamine D. Je kan er natuurlijk voor kiezen om te overwinteren in een warm, zonnig land, maar moest toch liever thuis blijven, is vitamine D een goed alternatief. Het kan worden gevonden in vis, eieren, en verrijkte melkproducten.

Vitamine E is een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen. Dit is te vinden in noten, zaden, groene bladgroenten en plantaardige oliën.

Verder hebben we ook nog B-vitamines, waaronder B6, B12 en foliumzuur. Deze zijn belangrijk voor een gezonde immuunsysteem en het helpen om stress te verminderen. Verder kunnen ze ook het lichaam helpen om energie te produceren en ze kunnen bijdragen aan een gezonde stemming. Deze vitamines zijn te vinden in volkoren granen, aardappelen, vlees en zuivelproducten.

De volgende stap: vitamines halen in de winkel!

Het is belangrijk om te onthouden dat het krijgen van voldoende vitamines via een gezonde en gevarieerde dieet altijd de voorkeur heeft. Echter, als je vindt dat je extra ondersteuning nodig hebt tijdens de winter, kun je overwegen een supplement te nemen na overleg met een arts of diëtist. Moest je, na overleg met je arts of diëtist, er voor kiezen om extra vitaminen te nemen, kan je ze gemakkelijk aankopen via een online apotheek zoals bijvoorbeeld Pazzox. Zo hoef je alvast geen energie te verbruiken om naar je lokale apotheek te gaan en kan je meteen van start gaan!

 

https://www.pazzox.be/