Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Zelf trainingsschema maken

Als je echt resultaten wilt zien van je workouts, dan is het belangrijk dat je oefeningen doet die bij jou passen en dat jij traint wat voor jou lichaam het beste is. Het is dus slim om een trainingsschema op te stellen. Vaak is het lastig om dit helemaal zelf uit te zoeken. Een personal trainer kan dit voor jou doen maar dit kost veel geld. Het loont zich dus echt om je goed erin te verdiepen en zelf trainingsschema maken. Wij helpen je alvast een stukje op weg.

 

De basis van een trainingsschema

Wil je zelf trainingsschema maken? Dan kun je om te beginnen kijken hoe vaak per week je traint. Het heeft geen zin om een trainingsschema voor elke dag te maken als je niet elke dag daadwerkelijk traint. Zo behaal je natuurlijk niet de doelen die je stelt binnen de tijd. Als je weet hoeveel dagen je traint kun je voor elke dag een schema opstellen. Zorg ervoor dat je geen ingewikkeld schema maakt. Hoe ingewikkelder het schema is hoe minder groot de kans dat je je eraan blijft houden. Bij zelf een trainingsschema maken begin je altijd met een korte warming-up. Vervolgens ga je over naar de oefeningen waarbij je meer spieren tegelijk traint. Als laatste doe je de oefeningen waarbij je slechts een spiergroep tegelijk traint. Het is goed om ongeveer 3 of 4 oefeningen per spiergroep in je schema te verwerken. Dit zorgt ervoor dat je trainingsschema haalbaar blijft en niet demotiverend werkt.

 

Het invullen van je trainingsschema

Bij zelf trainingsschema maken is het lastiger om zelf te bepalen welke oefeningen het beste zijn voor jouw spieren en jouw doelen. Ook zal je moeten kijken hoeveel sets of herhalingen de oefening nodig heeft en hoeveel tijd dit in totaal kost. Ga je zelf je trainingsschema maken, dan kun je dit het beste verwerken in excel. Zo kun je ook elke training bijhouden hoeveel kilo je hebt gebruikt, zodat je de training erna hoger kunt gaan. Dit zorgt ervoor dat je vooruitgang boekt. Het is belangrijk dat je de tijd van de oefeningen goed bijhoudt in excel. Een zelfgemaakt trainingsschema is namelijk wel leuk, totdat je opeens 4 uur achter elkaar in de sportschool staat om de training af te maken. Zorg dat elke training ongeveer een uur duurt. Kies dus bij het indelen van je oefeningen voor een mix van lang durende en korte oefeningen.

https://massagegun.nl/zelf-een-trainingsschema-maken/