Absoluut Gezond
Image default
Schoonheid

Waarom je beter kunt overstappen op vegan shampoo

De laatste paar decennia is het bewustzijn van het klimaat en het milieu enorm gegroeid en is de vraag naar een beter aanbod van vegan producten toegenomen. Niet alleen de vraag naar eten en drinken maar ook naar vegan cosmetica. Ook in cosmetica zitten namelijk vaak dierlijke ingrediënten die niet in een vegan lifestyle passen. In dit blog geef ik vier redenen waarom je beter kunt overstappen op vegan shampoo.

1 Geen dierlijke ingrediënten

Veel shampoos bevatten nog steeds dierlijke ingrediënten die zouden moeten zorgen voor een beter herstel van het haar, sterker haar of meer glans. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van gelatine, keratine, bijenwas, melk en slakkenslijm. Deze ingrediënten worden allemaal gewonnen ten koste van dieren en zijn dus absoluut niet vegan. Een vegan shampoo kun je herkennen aan het het keurmerk ‘vegan’ of door de ingrediëntenlijst te controleren als je heel zeker wilt zijn.

2 Het is dierproefvrij

Ondanks het feit dat dierproeven sinds 2013 in Europa verboden zijn worden in andere continenten nog steeds veel dierproeven gedaan. Cosmetische producten uit China bijvoorbeeld zijn sowieso niet dierproefvrij, het is daar namelijk verplicht om eerst op dieren te testen voordat het de markt op mag. Als je wilt weten of een shampoo dierproefvrij is kun je dat herkennen aan het feit dat het keurmerk ‘vegan’ erop staat. Als dat erop staat weet je dat het een dierproefvrije shampoo is.

3 Het is beter voor het milieu

Het feit dat een shampoo vegan is betekent ook dat die shampoo beter is voor het milieu. In een vegan shampoo zitten namelijk geen dierlijke producten en wordt het gebruik van plastic geminimaliseerd. De industrie voor de winning van dierlijke productie en de productie van plastic zijn zeer vervuilende industrieën die slecht zijn voor het klimaat en het milieu. Voor veel vegan shampoo en shampoo bars wordt nauwelijks gebruik gemaakt van deze producten en is het dus beter voor het milieu.

4 Het is beter voor je huid

Vegan shampoo is vaak ook een natuurlijke shampoo en bevat daardoor een stuk minder sulfaten, siliconen en parabenen dan een normale shampoo. De vegan/natuurlijke versie bevat deze chemische stoffen niet en is dus een stuk minder agressief voor je huid. Als je dus last hebt van een gevoelige huid of eczeem is een vegan shampoo ook een betere keuze, omdat het een stuk milder is.