Absoluut Gezond
Image default
Beroepen

Spoor 2 re-integratie

Wanneer een medewerker gedurende een lange tijd ziek is moet er een spoor 2 re-integratietraject worden opgestart. Maar wat is spoor 2 re-integratie nu eigenlijk?

Spoor 2 re-integratie is een traject dat wordt ingezet wanneer een werknemer langdurig ziek is en de kans op terugkeer naar zijn eigen werkplek klein is. Het doel is om de werknemer via een arbeidsdeskundig onderzoek te begeleiden naar ander passend werk, binnen of buiten de eigen organisatie.

Arbeidsdeskundig onderzoek

Meestal gaat aan een spoor 2 traject een arbeidsdeskundig onderzoek vooraf. Dit is een praktisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige. Tijdens dit onderzoek worden de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer in kaart gebracht. De arbeidsdeskundige kijkt naar factoren als opleiding, werkervaring, motivatie en belastbaarheid. Op basis hiervan adviseert de arbeidsdeskundige over de meest geschikte vervolgstappen. Meestal wordt er dan ook re-integratie spoor 2 geadviseerd.

Spoor 2 re-integratie vs. outplacement

Een spoor 2 traject wordt soms verward met een outplacementtraject. Het belangrijkste verschil tussen spoor 2 re-integratie en outplacement is echter dat bij spoor 2 de werknemer ziek is en deze nog een arbeidsovereenkomst heeft, terwijl bij outplacement de medewerker niet ziek is en de arbeidsovereenkomst is beëindigd.

Bij spoor 2 re-integratie blijft de werknemer formeel in dienst bij de werkgever en wordt er gezocht naar passend werk binnen of buiten de eigen organisatie. Bij outplacement is de werknemer ontslagen en worden er inspanningen verricht om de werknemer naar ander werk te begeleiden.

spoor 2 re-integratie

Daarnaast richt spoor 2 re-integratie zich dus specifiek op langdurig zieke werknemers, terwijl outplacement kan worden ingezet voor verschillende redenen, zoals organisatieveranderingen of individuele ontwikkeling.

De belangrijkste stappen in spoor 2 re-integratie zijn:

Stap 1: Vaststellen of re-integratie in eerste spoor niet mogelijk is

De eerste stap is duidelijk maken dat terugkeer naar het eigen werk of een andere functie binnen de eigen organisatie (eerste spoor) onwaarschijnlijk is.

Stap 2: Opstellen plan van aanpak

Er wordt een plan van aanpak opgesteld, waarin de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer in kaart worden gebracht. Hiervoor wordt meestal een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd.

Stap 3: Zoeken naar passend werk

Op basis van het arbeidsdeskundig onderzoek wordt gezocht naar passend werk, binnen of buiten de eigen organisatie. De werkgever en werknemer werken hierin samen.

Stap 4: Begeleiden naar nieuw werk

De werknemer wordt begeleid bij het vinden en aanvaarden van het nieuwe werk. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een re-integratiebedrijf.

Kortom, spoor 2 re-integratie is erop gericht om de langdurig zieke werknemer, via een arbeidsdeskundig onderzoek, te begeleiden naar ander passend werk, binnen of buiten de eigen organisatie.