Absoluut Gezond
Image default
Diensten

Hoe lang staat een huis te koop 2022?

Wanneer je van plan bent om je huis te gaan verkopen, is het fijn om voordat te weten hoe lang je huis ongeveer te koop zal staan. Natuurlijk heeft niemand een glazen bol, dus het is lastig om vooraf een precies aantal dagen aan te kunnen geven. Echter, met de actuele cijfers is het mogelijk om een indicatie te krijgen. Het kan handig zijn om ongeveer te weten wanneer je huis verkocht kant zijn, zodat je op basis hiervan plannen kan maken.

Om een zo accuraat mogelijk indicatie van de verkooptijd te kunnen geven, is het handig om met verschillende factoren rekening te houden. Zo is het type woning en de locatie zeer belangrijk. Maar welke locatie is de juiste en wat zijn de verkoopcijfers in Nederland? In dit artikel kun je ontdekken hoe lang een huis te koop staat in 2022 en wat de veranderingen op de koopwoningmarkt in Nederland is!

 

Ontwikkelingen rondom de woningmarkt in 2022

Hoe lang een huis te koop staat heeft onder andere te maken met de ontwikkelingen op de woningmarkt. Nadat de jaren 2020 en 2021 bekend staan om de enorme vraag naar woningen, waarbij het aanbod afnam en de prijzen stegen, stabiliseert de woningmarkt in 2022. Nog steeds is het aanbod niet ontzettend ruim, maar voor kopers is er meer keuze.

Dit komt mede door de renteverhoging, waardoor je tegen minder lucratieve percentages kunt gaan lenen. Hierdoor is de enorme hectiek op de woningmarkt enigszins afgenomen, maar nog niet verleden tijd. Zo zien veel bedrijven en particulieren in de vastgoedmarkt een goede investering, omdat vastgoed tijdens periodes van inflatie wordt gezien als een goede investering. Naast de macro-economische factoren, zijn er ook duidelijke kenmerken in de woningmarkt zelf te zien.

Aantal woningen te koop

In de afgelopen jaren stonden er jaarlijks gemiddeld 170.000 woningen te koop in Nederland. Dit aantal nam in 2021 behoorlijk af, toen er ongeveer 140.000 woningen te koop stonden in dat jaar. Het aanbod nam af, waardoor het voor huizenkopers lastiger was om een geschikte woning te vinden. Deze ontwikkeling had hierdoor gevolgen voor de prijzen, doordat huizenkopers bereid waren om meer te betalen.

Echter, na de enorme afname in het huizenaanbod, lijkt het aanbod langzaam weer toe te nemen. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk aan de hand van de cijfers in de grote steden. In de maand september van 2022 steeg het aanbod in Amsterdam, Groningen en Zwolle met respectievelijk 4,5%, 5,6% en 14,7%, ten opzichte van augustus 2022. Dat zijn behoorlijke percentages in een zeer korte tijd, waardoor huizenzoekers meer keuze krijgen op de woningmarkt.

De kanttekening hierbij is dat de maand ervoor juist een afname zichtbaar was. Ten opzichte van juli 2022 was het aanbod in augustus een stuk minder in de eerder genoemde steden. Zo daalde het aanbod in Amsterdam, Groningen en Zwolle met respectievelijk 18,1%, 10,2% en 21.6%! Voor beide maanden geldt dat de steden een stuk hogere percentages laten zien dan de rest van Nederland. Dit aantal woningen in Nederland is daarom vooral in de grote steden te vinden.

In welke regio’s minder huizenverkoop?

In de regio’s waar minder huizen worden verkocht, is de kans groot dat je huis langer te koop zal staan. Vaak heeft de lage hoeveelheid van verkochte huizen te maken met de locatie. In Zuidwest-Friesland en Noordoost-Groningen werden de minste woningen verkocht. Hier daalde het verkooppercentage met respectievelijk 30% en 25%. Deze percentages zijn te verklaren door bijvoorbeeld de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen en de werkgelegenheid in dit deel van Friesland.

 

In welke gebieden staan huizen het kortst te koop?

Wanneer we de focus leggen op de gebieden waar huizen het kortst te koop staan, dan komen we in andere gebieden dan de twee noordelijke provincies. De gebieden waar in 2022 de huizen het meest kort te koop staan kun je vinden in de regio IJmond en Zuidwest-Overijssel.

IJmond

In het tweede kwartaal van 2022 steeg het aantal verkopen in de regio IJmond met zo’n 21%. Een behoorlijk percentage en niet geheel verrassend. De regio IJmond is gelegen op een ideale locatie. Het gebied heeft een eigen strand en ligt vlakbij Haarlem, Alkmaar en Amsterdam is. Hierdoor is de locatie enorm geschikt, omdat je kunt profiteren van verschillende voorzieningen, waardoor IJmond een interessante woonlocatie is.

Zuidwest-Overijssel

De regio Zuidwest-Overijssel wordt door steeds meer huizenliefhebbers ontdekt, waardoor de er meer huizen sneller verkocht worden. Zuidwest-Overijssel is gesitueerd tussen Twente en de Veluwe, Met daarnaast steden als Apeldoorn en Zwolle in de buurt, maar ook genoeg natuur en ruimte in de omgeving, is deze locatie perfect voor veel mensen. In dit artikel heb je kunnen ontdekken dat er vooral in de steden te weinig aanbod is, waardoor woningzoekers alternatieven gaan zoeken in de gebieden buiten de grote steden.