Absoluut Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Hoe werk je aan een gezonde relatie?

Ben je een vrouw die een man zoekt, oftewel vrouw zoekt man? Of denk je dat je de liefde van je leven al hebt gevonden? Ook als je aan het begin van een relatie staat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vonk van het begin, blijft overspringen. Hoe kun je richting een gezonde, blijvende relatie werken met de man die je net hebt ontmoet?

Geef je date een tweede kans

De eerste indruk die je van iemand hebt, kan doorslaggevend zijn. En dus ook bepalen of je nog een keer af wilt spreken met de bewuste man. Als de ontmoeting via een relatiebemiddelingsbureau tot stand is gekomen, weet je vaak al wat meer van je date dan dat je hem bijvoorbeeld op een datingapp bent tegengekomen. Op papier zijn jullie dus de perfecte match, maar in de praktijk valt het misschien toch een beetje tegen. Is dat omdat je verwachtingen te hoog zijn en heb je het in gedachten mooier gemaakt dan het is? Of zijn jullie allebei gewoon nerveus, waardoor het gesprek niet goed van de grond komt? Als je denkt dat je hier voorbij kunt kijken, maak dan een afspraak voor een tweede date. Misschien is de spanning er dan vanaf en kun je beiden meer jezelf zijn, waardoor je toch de kans krijgt om een leuke relatie op te bouwen.

Geef elkaar de ruimte

Zeker als je op latere leeftijd nog op zoek gaat naar een nieuwe partner, ontkom je er niet aan dat jullie allebei al een leven achter de rug hebben. In een gezonde relatie houd je dan ook rekening met dit soort zaken. Je respecteert elkaars gewoontes en geeft ook ruimte aan je partner om daarin zijn eigen gang te gaan. Natuurlijk moeten er af en toe ook compromissen gesloten worden. Maar dat gebeurt op basis van wederzijds respect. Ook is het belangrijk dat jullie genoeg ruimte en tijd overhouden voor eigen activiteiten. Dat kan zijn het beoefenen van een sport, of het bezoeken van vrienden. Daarbij moet je een goede balans zoeken tussen dingen die jullie individueel ondernemen en uitstapjes die jullie samen doen.

Spreek je waardering uit

Ook als je van nature geen prater bent, kun je op bepaalde momenten toch laten blijken dat je je partner waardeert. Bijvoorbeeld door een briefje op de koelkast achter te laten met een persoonlijke boodschap. Of je plant een diner voor twee in het favoriete restaurant van je partner. Een andere manier om je waardering te laten blijken, is om hem te ondersteunen als hij plannen heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van zijn carrière. Andersom is het natuurlijk ook belangrijk dat je partner jou ook ruimte geeft om te ontwikkelen. Het is dan ook niet alleen aan het begin van je relatie relevant om over dit soort onderwerpen te praten. De basis van een gezonde relatie is vooral dat je op een open en eerlijke manier blijft communiceren, zodat je beiden weet wat er omgaat in de gedachten van de ander.