Absoluut Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Vrouwen in Denemarken het gelukkigst

Vrouwen in Denemarken het gelukkigst

Het is een bekend feit dat de Denen de gelukkigste mensen in Europa of zelfs op aarde zijn, volgens sommige studies. Maar tussen al die gelukkige Denen is er een kleine groep die eruit springt als bijzonder gelukkig, en dat zijn gepensioneerde Deense vrouwen, aldus Danmarks Radio.

Ouder worden is niet alleen maar kommer en kwel, tenminste niet als je een vrouw bent die in Denemarken met pensioen gaat. Uit een nieuwe studie blijkt dat gepensioneerde Deense vrouwen de gelukkigste mensen in Europa zijn.

De studie werd uitgevoerd door Eurostat, aldus Danmarks Radio. Gepensioneerde Deense vrouwen rapporteerden een “geluksscore” van 8,5 op 10, aldus The Economist.

Nederlandse vrouwen zijn ook gelukkig en willen niet zoveel aan hun leven veranderen.

Voor het onderzoek werd uiteraard niet alleen Denemarken bestudeerd. Landen over de hele wereld werden gerankt aan de hand van verschillende criteria. Daaruit is een top vijf gekomen van de meest geliefde landen door en voor vrouwen. Wij sommen op: Zweden (plek 2), Canada (plek 3), Nederland (plek 4) en Australië (plek 5). Sommige landen delven het onderspit: Guatemala (plek 58), Pakistan (plek 59), Algerije (plek 60).

Het is misschien verrassend dat het de oudere generatie is en nie de jeugd die het gelukkigst is. Maar daar is een reden voor, volgens Christian Bjørnskov, hoogleraar nationale economie en onderzoeker gespecialiseerd in geluk aan de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

“Oudere mensen weten veel beter wat hen gelukkig maakt en leven daarnaar, in plaats van te leven naar wat ze denken dat andere mensen van hen verwachten,” vertelde Bjørnskov aan Danmarks Radio.

Bjørnskov heeft echter geen duidelijke verklaring waarom het de vrouwen zijn en niet de mannen die de geluksrace aanvoeren. Maar een van de verklaringen zou kunnen zijn dat vrouwen beter herstellen van het verlies van familie en vrienden. In het algemeen hebben vrouwen ook een groter sociaal netwerk. En ten slotte zijn er minder vrouwen die hun geluk koppelen aan hun baan, aldus Bjørnskov.

Welvaartsstaat = geluk

Denemarken mag dan een van de hoogste belastingtarieven ter wereld hebben, het lijkt zich tenminste uit te betalen in termen van geluk, volgens Eurostat. Denemarken, Zweden en Finland delen de eerste plaats voor gemiddeld geluk.

Factoren zoals gezondheid, economie en sociale relaties zijn belangrijke factoren bij het meten van geluk. En de Deense welvaartsstaat kan daarbij een handje helpen, aldus Danmarks Radio.

“De Deense welvaartsstaat is heel goed in het beperken van de factoren die leiden tot extreem ongelukkig zijn”, vertelde Meik Wiking, directeur van het Happiness Research Institute, aan Danmarks Radio.

Vorig jaar stond Denemarken voor het derde jaar op rij bovenaan een Australische studie waarin de pensioenstelsels van 25 verschillende landen werden vergeleken.

Gewoontes die gelukkige vrouwen hebben

1. Dankbaarheid
Er wordt al lang gezegd dat het niet gelukkige mensen zijn die dankbaar zijn, maar dankbare mensen die gelukkig zijn. Dankbaarheid is een van de belangrijkste factoren die tot geluk leiden. Het is een keuze om het goede te zien op een moeilijke dag, om te zoeken naar schoonheid in het gewone, en om vreugde te vinden in kleine dingen. Een gewoonte van dankbaarheid opent onze ogen om nog meer te zien waar we dankbaar voor moeten zijn.  Het zijn niet gelukkige mensen die dankbaar zijn, maar dankbare mensen die gelukkig zijn.

2. Zelfzorg
Zelfzorg houdt in dat je fysiek, emotioneel en mentaal voor jezelf zorgt. Dit omvat regelmatig sporten en genoeg slaap krijgen. Het is het vullen van je emotionele liefdestank. Wanneer we emotioneel en lichamelijk gevoed zijn, hebben we een groter gevoel van welzijn en zijn we gelukkiger.

3. Geloof boven angst
Angst is een dief die niet alleen het geluk van het heden steelt, maar ons ook berooft van de vreugde die komen gaat. Geloof is een keuze om met God te wandelen. Als we met God wandelen, kunnen we erop vertrouwen dat Hij alles onder controle heeft en kunnen we glimlachen over de dagen die voor ons liggen.

4. Zelfacceptatie
Gelukkige vrouwen zijn lief voor zichzelf. Ze geven niet toe aan negatieve zelfpraat, maar omarmen hun door God gegeven talenten en persoonlijkheid in hun opvoeding, werk en bezigheden. Ze begrijpen hun persoonlijkheid, maken gebruik van hun sterke punten en werken aan het uitvlakken van hun zwakke punten.

5. Geeft gul
Goed doen blijkt goed voor je te zijn. Maar liefst 94 procent van de mensen zegt dat vrijwilligerswerk hun humeur een boost geeft. Experts noemen het de helper’s high – wanneer endorfine het lichaam overspoelt van het doen voor anderen, wat ons gelukkig maakt.

6. Hobby’s
Hobby’s zoals tuinieren, koken of knutselen zijn een geweldige manier om passies en gaven te kanaliseren voor puur plezier. Ze helpen ons te ontstressen en verbinden ons vaak met een gemeenschap die onze passie deelt. En onthoud, hobby’s zijn geen must-do’s, het zijn get-to’s, die geluk genereren.

7. Geen jaloezie
Onszelf vergelijken met anderen benadrukt wat we niet hebben en zorgt ervoor dat we jaloers worden op wat een ander wel heeft. Gelukkige vrouwen zetten vergelijking op zijn kop door anderen toe te juichen. Dat soort authentieke aanmoediging creëert altijd diepere vreugde voor degene die aanmoedigt.

8. Vergeeft
Staren op wonden en overtredingen uit het verleden leidt tot bitterheid en een slachtoffermentaliteit, die een wegversperring wordt voor geluk. Ervoor kiezen om te vergeven brengt vrede en helpt ons die energie te gebruiken om positief verder te gaan.

9. Zegt Nee
Je te veel vastleggen op activiteiten en eisen leidt alleen maar tot uitputting en verzwakt snel onze vreugde. Nee leren zeggen is een wijze gewoonte die onze capaciteit reserveert voor dingen die er het meest toe doen en het meeste geluk brengen.

10. Tevredenheid
Zoveel mensen stellen geluk uit. Ze zeggen tegen zichzelf: “Als XYZ gebeurt, zal ik gelukkig zijn.” Maar gelukkige vrouwen hebben geleerd om tevreden te zijn in de huidige omstandigheden. Ze hebben hun dromen niet opgegeven – ze hebben gekozen voor geluk op de weg ernaartoe.