Absoluut Gezond
Image default
Gezondheid van vrouwen

Drogisterij met natuurlijke huidverzorgingsproducten: Tips waar u op kunt letten

Drogisterij met natuurlijke huidverzorgingsproducten: Tips waar u op kunt letten:

Binnen de huidverzorgingsindustrie zien we steeds vaker dat er meer vraag is naar natuurlijke producten. Er zijn heel veel merken die beweren natuurlijke, biologische en milieuvriendelijke producten te verkopen. Toch kan het voor de consument lastig zijn om te zien of dit ook daadwerkelijk echt zo is, daarom hebben we voor u deze gids samengesteld. In dit artikel leest u meer over slechte ingrediënten, zowel voor mens als dier en milieu, zodat uw zoektocht naar een natuurlijk huidverzorgingsproduct wat gemakkelijker wordt.

Wat is natuurlijke huidverzorging?

Het woord zegt het eigenlijk al, huidverzorging met natuurlijke ingrediënten. In reguliere huidverzorgingsproducten vinden we vaak chemische en synthetische stoffen, die steeds vaker schadelijk blijken te zijn of zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid. Een voorbeeld hiervan zijn parabenen. Veel merken beweren ook milieuvriendelijk te produceren en te verpakken, maar ook dit is lang niet altijd het geval.

De gevaren van reguliere huidverzorging met schadelijke ingrediënten

De afgelopen jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar ingrediënten in onze cosmetica. Stoffen die schadelijk blijken voor onze gezondheid zijn dan ook vaak verboden te gebruiken. Echter kan het ook zo zijn dat er wordt besloten dat de stoffen alleen in grote hoeveelheden schadelijk zijn en dan wordt er dus toch nog vaak een kleine hoeveelheid van deze stoffen gebruikt. Want het is echter toch pas schadelijk bij grote hoeveelheden. Een beetje tegenstrijdig als je het ons vraagt. Gebruik dit ingrediënt dan gewoon helemaal niet om gevaren of schadelijkheid van een product uit te sluiten.

Uit onderzoek van het Environmental Working Group is gebleken dat we per persoon gemiddeld 30 kilo aan chemicaliën uit huidverzorgingsproducten binnenkrijgen. Zij hebben ook onderzocht dat er zelf 82.000 ingrediënten zijn die (nog) niet zijn onderzocht! Voorbeelden deze chemicaliën zijn formaldehyde, hydrochinon en kolteerkleurstof, en deze komen veel voor in make-up removers, lotions, zepen en shampoos. Deze ingrediënten worden in verband gebracht met kanker.

Van steeds meer ingrediënten wordt ook duidelijk dat deze hormoon verstorend kunnen werken, denk hierbij aan parabenen en sulfaten. Een van de meest voorkomende ingrediënten in huidverzorging. Parabenen zijn een conserveermiddel en zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën niet kunnen overleven in een product. Sulfaten zijn agressieve reinigingsmiddelen die vooral worden gebruikt in shampoos en douchegel. Naast dat deze te agressief zijn voor de huid, waardoor irritatie kan ontstaan, worden deze ook steeds vaker in verband gebruikt met hormoon verstorende ingrediënten. Hormoon verstorende ingrediënten worden in verband gebracht met borstkanker en onvruchtbaarheid.

Hoe vind je natuurlijke en duurzame huidverzorgingsproducten?

Het makkelijkste is de etiketten bekijken, maar dan moet u alle ingrediënten uit uw hoofd weten. Dat wordt toch een beetje lastig. Maar er zijn enkele ingrediënten waar u op kunt letten:
– Parabenen
– Ftalaten
– Sulfaten (ook bekend SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate)).
– – Slechte alcohol, zoals alchohol denat (er bestaat ook vet alcohol, dit is niet slecht en zelfs natuurlijk)
– Aluminium
– Polyethylene glycol (PEG’s, komen vaak voor met een nummer erachter)
– Triclosan

Ziet u een van deze ingrediënten op de lijst? Dan kunt u het product beter laten staan en gaan kijken naar een ander product. Ook is het goed om te kijken naar het gebruik van palmolie en duurzame verpakkingen als u ook uw steentje bij wilt dragen voor het milieu. Er zijn heel veel mooie Nederlandse merken die volledig 100% natuurlijk zijn, duurzaam worden gefabriceerd en die materialen gebruiken die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Draag uw steentje bij

Er blijken nog heel veel ingrediënten gebruikt te worden in cosmetica die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Daarom kunt u beter gaan kijken naar 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten. Kijk de ingrediëntenlijst goed na en let op bepaalde ingrediënten zoals parabenen, sulfaten en ftalaten. Door ook te letten op duurzaamheid en biologische afbreekbare verpakkingen draagt u ook uw steentje bij voor het milieu.

Meer informatie over natuurlijke verzorging:

Onlinedrogisterij.nl
Kazerneplein 21
4201 MB Gorinchem
Mobiel: 06-48487070