Absoluut Gezond
Image default
Gezondheid van vrouwen

Bekkenoefentherapie tijdens zwangerschap: Een essentiële gids voor aanstaande moeders.

Zwangerschap is een tijd van immense veranderingen, niet alleen emotioneel en mentaal, maar vooral ook fysiek. Een van de meest effectieve manieren om deze veranderingen aan te pakken en de gezondheid tijdens de zwangerschap te ondersteunen, is via bekkenoefentherapie. In deze blog duiken we in het belang van bekkenoefentherapie voor zwangere vrouwen.

Wat is bekkenoefentherapie?

Bekkenoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie die zich richt op het functioneren van de bekkenbodem en het bekken. Deze therapie is bijzonder relevant tijdens de zwangerschap, aangezien het lichaam aanzienlijke veranderingen ondergaat die invloed hebben op het bekkengebied. Tevens is er een korte begeleiding na de bevalling. 

Waarom is bekkenoefentherapie belangrijk tijdens zwangerschap?

  1. Ondersteuning van de Bekkenbodem: Zwangerschap legt extra druk op de bekkenbodem, wat kan leiden tot zwakte en disfunctie.
  2. Pijnverlichting: Veel vrouwen ervaren bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap. Bekkenoefentherapie kan helpen deze pijn te verlichten.
  3. Voorbereiding op de bevalling:  Sterke en flexibele bekkenbodemspieren kunnen het bevallingsproces vergemakkelijken.
  4. Herstel na de bevalling: Een gezonde bekkenbodem draagt bij aan een sneller herstel na de geboorte. Tips ten aanzien van houding zoals het tillen van de baby en houding ten aanzien van borstvoeding.

Hoe werkt bekkenoefentherapie voor zwangere vrouwen?

Bekkenoefentherapie tijdens de zwangerschap omvat:

–  Oefeningen voor leren voelen/gebruiken en ontspannen van de bekkenbodem: Dit helpt bij het opbouwen van de kracht en uithoudingsvermogen van de bekkenbodemspieren.

–  Houdingscorrectie en -ondersteuning: Correcte houding kan de druk op het bekken verminderen.

–  Ademhalingsoefeningen: Deze verbeteren de ontspanning en kunnen nuttig zijn tijdens de bevalling.

–  Bekkenbeheersing: Het bekken leren gebruiken op een actieve manier d.m.v verschillende oefeningen

Wanneer beginnen met bekkenoefentherapie?

Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met bekkenoefentherapie tijdens de zwangerschap. Echter, hoe eerder je begint, hoe beter je je lichaam kunt voorbereiden op de veranderingen die komen gaan.

Ten slotte

Bekkenoefentherapie is een belangrijk onderdeel van een gezonde zwangerschap. Het biedt niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook bijdragen aan een positievere zwangerschapservaring.

Ben je zwanger en geïnteresseerd in het ervaren van de voordelen van bekkenoefentherapie? Vind informatie of een adres op de site van de VvOCM met de praktijkzoeker. Klik aan specialisatie: Bekkenoefentherapie. Tevens is op www.pmcs.nl en opwww.rosttherapy.com informatie te vinden over bekkenoefentherapie en de gespecialiseerde bekkentherapeuten.

vvcom

Line Boels
Bekkenoefentherapeut

Therapie Centrum Vleuten

https://www.therapiecentrumvleuten.nl/