Absoluut Gezond
Image default
Gezondheid van vrouwen

Hebben kamerplanten voordelen voor de gezondheid?

In de snelle samenleving van vandaag ervaren veel mensen de negatieve effecten van stress en angst, die sinds het begin van de COVID-19-pandemie lijken te zijn toegenomen. In de lente en zomer van 2020 profiteren veel mensen van het warme weer om te ontspannen in de natuur, naar het park te gaan, te kamperen, te wandelen in het bos of een huisje op het platteland te huren. Naarmate de winter nadert, wordt de verbinding met het platteland steeds minder, reizen naar warme klimaten is riskant en wordt sterk tegengewerkt door de volksgezondheid. Behalve wandelen in ons prachtige naaldbos, zijn de enige planten waarmee je in deze lange winter in contact kunt komen je kamerplanten. Kamerplanten zijn decoratief en kunnen een natuurlijke sfeer toevoegen aan je huis, maar hebben ook bewezen gunstig te zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Planten bestellen voor je woonkamers is daarom een goed idee.

Stress verminderen

Het opvallendste positieve effect van kamerplanten op deelnemers aan een studie over de invloed van kamerplanten op de mentale gezondheid was de toename van positieve emoties en de afname van negatieve emoties, gevolgd door de afname van lichamelijk ongemak.

In een gerandomiseerde, gecontroleerde cross-over studie van jongeren, vergeleken met het uitvoeren van computertaken, was de stemming van deelnemers na het plaatsen van kamerplanten groter. Bovendien waren de bloeddruk van de deelnemers en de activiteit van het sympathische zenuwstelsel (fysiologische reactie op stress) na het gebruik van planten opvallend lager dan na het uitvoeren van computertaken. Deze resultaten geven aan dat in vergelijking met mentaal werk, interactie met kamerplanten psychologische en fysieke stress kan verminderen. Planten bestellen zorgt dus voor minder stress.

Planten bestellen voor herstel na een operatie

Planten blijken patiënten te helpen herstellen van een operatie, zo blijkt uit een onderzoek dat in een ziekenhuis in Korea is uitgevoerd. Tachtig vrouwen die herstelden van een thyreoïdectomie werden willekeurig toegewezen aan een kamer zonder planten of aan een kamer met kamerplanten (bladeren en bloemen). De verzamelde gegevens voor elke patiënt omvatten de duur van de ziekenhuisopname, het gebruik van analgetica voor pijnbestrijding, vitale functies, waargenomen pijnintensiteit, angst en vermoeidheid, … Patiënten die werden opgenomen in kamers met kamerplanten en bloemen hadden een korter verblijf in het ziekenhuis, namen minder pijnstillers, ervoeren minder pijn, angst en vermoeidheid. Ze hadden meer positieve emoties en een grotere tevredenheid over hun kamer dan patiënten die herstelden van een operatie in een kamer zonder planten. Dezelfde onderzoekers voerden een soortgelijke studie uit bij patiënten die herstelden van een operatie. Ook hier geldt dat patiënten die planten en bloemen op hun kamer hadden, beter herstelden van hun operatie dan patiënten die geen planten op hun kamer hadden. Dus planten bestellen voor iemand die hersteld is na een operatie zal zeker een positieve invloed hebben.

Planten bestellen voor verbeterde aandacht en concentratie

Leerlingen van lagere scholen (11-13 jaar) namen deel aan een onderzoek waarbij ze in een kamer werden gezet met ofwel een kunstmatige plant, een echte plant, een foto van een plant of helemaal geen plant. De deelnemers droegen een draadloos elektro-encefalografieapparaat gedurende de drie minuten van blootstelling aan de verschillende stimuli. De kinderen die aan een echte plant werden blootgesteld, waren oplettender en konden zich beter concentreren dan de kinderen in de andere groepen. Bovendien werd de aanwezigheid van een echte plant geassocieerd met een betere stemming in het algemeen.

Planten bestellen voor gezondheid

Kamerplanten kunnen gezondheidsvoordelen bieden door psychologische en fysiologische stress te verminderen. Het bezitten en onderhouden van planten kan de stemming verbeteren en de aandacht en concentratie verhogen.