Absoluut Gezond
Image default
Thuisgezondheid

Wat te doen als je niet kan slapen

Als je niet kan slapen dan kan dit ontzettend vervelend zijn. Je kan erg moe zijn en graag willen slapen maar het lukt gewoon niet. Of je hebt morgen een belangrijke dag en je bent daardoor niet moe, waardoor je ook niet kan slapen. Zo lig je uren heen en weer te worstelen om de juiste positie te hebben om in te slapen. Het kan erg frustrerend zijn. In de meeste gevallen als je in de ochtend wakker wordt dan heb je ook niet lekker geslapen en wordt je dus ook niet lekker wakker. In deze blog worden tips gegeven over wat je kan doen als je niet kan slapen. 

Ga een kalmerende activiteit doen

Als je niet kan slapen of als je weet dat je nog niet moe bent maar wel moet slapen, dan is het verstandig om iets te gaan doen waar je je hoofd rustig mee kan maken. Wellicht heb je veel aan je hoofd, waardoor je juist heel moeilijk kan slapen. Ga rustig in je bed liggen en pak bijvoorbeeld een boek. Lees dan wel iets wat niet al te spannend is. Het moet niet zo zijn dat je een horrorboek gaat lezen en vervolgens te bang bent om te gaan slapen. Voor sommige mensen helpt het juist om dat soort boeken te lezen. Als het voor jou helpt dan moet je het vooral doen. Ga bijvoorbeeld niet op je mobiel zitten. Het felle licht en de dingen die je misschien ziet en leest, kunnen ervoor zorgen dat je niet meer kan slapen. 

Sommige mensen vallen ook snel in slaap wanneer zij bepaalde geluiden opzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regengeluiden of jungle geluiden. Zo kan je je hoofd tot rust brengen en kan je dus makkelijker slapen. 

Drinken 

Wat ook voor veel mensen helpt is het drinken van thee. Er bestaat zelfs thee die speciaal gemaakt is voor als je gaat slapen. Daar zitten bepaalde kruiden in die ervoor zorgen dat je sneller en gemakkelijker in slaap kan vallen. Drink dan weer geen koffie voor het slapen gaan, want door de cafeïne zal je wakker blijven.

Professionele hulp

Als je hulp zoekt bij slaapproblemen, overweeg dan om een huisarts te benaderen voor een professionele beoordeling. Ook kan je zoeken naar een slaapspecialist of psycholoog voor gerichte behandeling. Slaapproblemen oefentherapie Rotterdam of andere specialisten kunnen u helpen door middel van slaap- oefentherapieen.