Absoluut Gezond
Image default
Zintuigen

Wat te verwachten bij een gehoortest?

Heb je vaak dat mensen je roepen, maar jij ze niet hoort? Of heb je tijdens gesprekken moeite om de andere personen te horen? Dan kan het zijn dat je last hebt van gehoorverlies. Het is belangrijk dat jij je oren laat testen, zodat je hiermee geholpen kan worden. Veel mensen vinden dit echter best wel eng. Het uitvoeren van een gehoortest kan best spannend zijn. Veel mensen stellen daardoor een gehoortest uit, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk naar je audicien te gaan. Gehoorverlies kan namelijk invloed hebben op je gezondheid.

Voordat je naar de audicien gaat, is het natuurlijk fijn om te weten wat je te wachten staat. Lees dus snel verder en dan ben je voorbereid voor je gratis gehoortest op locatie.

Hoortest bij een audicien

Het uitvoeren van een gehoortest kun je doen bij een audicien. Een audicien is een expert op het gebied van hoorzorg en kan jou dus goed helpen met je hoorproblemen. Ga daarom altijd naar een audicien met gratis gehoortest. De audicien onderzoekt je gehoorprobleem en kan je vervolgens advies geven over hoortoestellen. Als je bij een audicien komt, zal hij of zij je eerst wat vragen stellen. Zo kan hij of zij een duidelijk beeld krijgen van je situatie en waar je last van hebt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de audicien op de hoogte is als je met harde geluiden werkt of vaak wordt blootgesteld aan harde geluiden. Dankzij je antwoorden op de verschillende vragen krijgt de audicien al een eerste inschatting van de situatie en kan hier ook rekening mee houden tijdens de gehoortest. 

De gehoortest

De gehoortest, ook wel de pieptoontest, wordt afgenomen in een gesloten ruimte  zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Je krijgt een koptelefoon op waardoor geluiden afgespeeld zullen worden. De geluiden zijn tonen van verschillende frequenties. Het frequentiebereik van de tonen zal tussen de 125 en 8000 Hertz zitten. Dit zijn dus zowel lage als hoge tonen. De tonen worden in elk oor apart afgespeeld, zodat de oren apart getest kunnen worden. Je moet aangeven wanneer je een toon hoort. Vaak doe je dit door op een knopje te drukken. De tonen zullen eerst erg zacht zijn en vervolgens in geluid toenemen. Zo kan de audicien bijhouden vanaf wanneer een toon hoorbaar is voor jou. 

De uitslag

Je antwoorden van de gehoortest worden opgeslagen in een audiogram. Een audiogram toont de verschillende tonen aan op een schaal. Het geeft aan bij welke decibel je een bepaalde toon kan horen. Hieruit maakt de audicien jouw gehoortestresultaten op. Dit doet hij of zij door af te lezen wanneer er afwijkingen zijn in je gehoor. Je gehoor wijkt hier dan af van anderen die normaal horen. Daardoor kan niet alleen gehoorverlies vastgesteld worden, maar ook wat voor soort gehoorverlies.

Er zijn namelijk vier soorten gehoorverlies. Er is geleidingsgehoorverlies, waarbij geluiden het binnenoor niet bereiken. Bij perceptief gehoorverlies zijn er haarcellen in het slakkenhuis beschadigd. Daarnaast is er gemengd gehoorverlies. Dit is een combinatie van geleidingsgehoorverlies en perceptief gehoorverlies. En als laatste kun je neuraal gehoorverlies hebben, waarbij het gehoorzenuw beschadigd is.