Absoluut Gezond
Image default
Apotheek

Werking van magnesium

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal voor je lichaam. Het is een van de meest voorkomende mineralen in je lichaam, en is belangrijk bij allerlei functies. Je kan in principe voldoende magnesium halen uit normale voeding, maar toch lukt dit lang niet iedereen. Het komt veel voor in noten, bladgroenten, zaden en volkoren producten. Magnesium supplementen kunnen dan een oplossing zijn. Hieronder gaan we kijken naar de magnesium tabletten.

Wat is magnesium precies?

Zoals we al zeiden is magnesium dus een mineraal. Dit mineraal komt met name voor in noten, groenten, zaden, melkproducten en volkoren producten. Je lichaam heeft het nodig voor de vorming van met name spieren en botten, het helpt de spieren ook mee bij een goede werking en helpt ook bij de overdracht van zenuwprikkels. Een absoluut tekort aan magnesium is gelukkig niet iets wat we vaak zien Ook een te hoge inname is vrijwel nooit een probleem. Een optimale hoeveelheid magnesium is echter wel regelmatig een probleem. Dit komt omdat het gemiddelde voedingspatroon niet altijd even goed is. Daarbij kan het ook zijn dat mensen met een goed voedingspatroon baat kunnen hebben bij het suppleren van magnesium.

Wat zijn de voordelen en bijwerkingen van magnesium?

Er zijn tal van voordelen die men ervaart bij magnesiumsuppletie. De belangrijkste functies van magnesium zijn deze:

  • Het helpt bij het vormen van bot en spieren
  • Het helpt bij de overdacht van prikkels in zenuwbanen en spieren
  • Het draagt bij aan een goede functie van de spieren
  • Het helpt bij een goede werking van meerdere enzymen
  • Het stimuleert de energieproductie in de lichaamscellen

Daarnaast suppleren ook veel sporters magnesium. De belangrijkste redenen dat ze dat doen, zij deze; betere slaap, betere botdichtheid, betere trainingsprestaties en een positief effect op de bloeddruk. Mensen die slecht slapen, grijpen ook vaak naar magnesium. Hier gaan we onder het volgende kopje dieper op in. Er zitten niet zo zeer nadelen aan het innemen van magnesium, tenzij je er teveel van binnenkrijgt. Dan kun je last krijgen van je darmen, waarbij diarree regelmatig voorkomt.

Helpt magnesium om beter te slapen?

Er wordt ook vaak gezegd dat magnesium kan helpen bij een betere nachtrust. Dit omdat magnesium een kalmerend effect heeft en het lichaam helpt bij het bestrijden van stress. Er zijn ook aanwijzingen dat magnesium bij oudere mensen die last hebben van slapeloosheid, de slaapduur kan verlengen. Men vermoed dat dit komt door een verbeterde aanmaak van melatonine, en een verlaging van de cortisonspiegel in het lichaam. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen met meer magnesium overdag minder snel in slaap vielen, omdat magnesium kan helpen om de natuurlijke slaap-waakcyclus in stand te houden. Hierdoor zou je dan ook beter kunnen slapen. Al met al lijkt magnesium zeker een positief effect op slaap te hebben.

Magnesium tabletten kopen

Magnesium tabletten zijn een handige manier om magnesium te suppleren. Je kan deze op vele plekken kopen. Let wel op een aantal zaken. Allereerst moet de kwaliteit goed zijn, en de dosering ook. Daarnaast zijn er vele vormen van magnesium, maar werken deze niet allemaal even goed. Zorg er daarom voor dat je een variant koopt waar je lichaam daadwerkelijk iets aan heeft.