Absoluut Gezond
Image default
Nieuws en media

3 veelgestelde vragen over fondant

Waarschijnlijk heb je wel eens fondant gebruikt om je taart mee te decoreren. Fondant wordt vaak gebruikt als een alternatief voor het vaak duurdere marsepein. Ben je nieuwsgierig naar wat fondant precies is en hoe het wordt gemaakt? Je leest het hier. 

 

Wat is fondant?

Zoals je misschien weet zit er een verschil tussen (rol)fondant en marsepein. Marsepein is gemaakt op basis van amandelen, maar fondant wordt gemaakt op suikerbasis. Voor mensen die niet van noten houden of een allergie hebben, is fondant dus een ware uitkomst. 

 

Is er dan een verschil tussen rolfondant en gewoon fondant? Jazeker! Zo bestaat fondant uit suiker, water en glucosestroop. Rolfondant heeft als basis poedersuiker en een klein gedeelte plantaardig vetten. Dit maakt dat rolfondant iets steviger is en dus meer geschikt om uit te rollen. Dat is wel zo prettig wanneer je je taart met fondant wil bekleden. 

 

Wie heeft het bedacht? 

Marsepein kent een lange historie. Er wordt vanuit gegaan dat het in het midden-oosten is ontstaan rond de 8e eeuw. De echte bekendheid kreeg marsepein in Italië tijdens de middeleeuwen. Het goedje werd vernoemd naar Sint-Marcus en kreeg de naam ‘marci-pane’. Dit betekent ook wel: ‘het brood van Marcus.’ 

 

Ben je benieuwd wie nu op het geniale idee van fondant is gekomen? Dan moeten we je teleurstellen. Hoe en wanneer fondant precies is ontstaan is namelijk onduidelijk. Waarschijnlijk deed de fondant zijn intrede in de 17e eeuw toen de eerste verjaardagstaarten hun huidige vorm aannamen. Amandelen waren in die tijd vrij duur en fondant was daarom een goedkopere oplossing. 

 

Hoe kleur je fondant?

Net zoals marsepein, heeft fondant een relatief zachte structuur. Dit maakt deze versiering ook bij uitstek geschikt om te kleuren. Dit kun je zelf doen door kleurstof toe te voegen aan het fondant, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. Of je nu zelf wilt kleuren of niet, fondant kopen kan gelukkig gemakkelijk online. Dat scheelt weer een tripje naar de supermarkt!

https://www.bouwhuis.com/