Absoluut Gezond
Image default
Verslavingen

Huidproblemen? Lees hier alles over Acne

Er zijn verschillende oorzaken, waaronder genetica, schommelende hormoonspiegels en het gebruik van vette of vette verzorgingsproducten die acne veroorzaakt. Acne komt meestal voor bij tieners, maar kan ervoor zorgen dat het ontstaat op elke leeftijd.

Wat is acne?

De meest voorkomende huidaandoening die mensen ervaren is acne. Het is mogelijk dat je onder andere puistjes, mee-eters en knobbeltjes hebt als je ziet dat de poriën van uw huid verstopt raken door haar, talg (een olieachtige substantie), bacteriën of dode huidcellen. Best veel mensen blijven tot in hun twintiger met acne worstelen.

Waar komt acne het meeste voor?

Overal op je lichaam zitten olieklieren, maar dit zijn de plekken waar er de meeste zitten. De beste manier om acne te behandelen hangt af van hoe ernstig het is. Acne kan mild zijn (een paar puistjes af en toe) matig (ontstekingspapels) of ernstig (knobbeltjes en cysten).

Welke soorten acne zijn er?

 • Wanneer op de huid van een bepaalde persoon meer olie is aangetroffen dan zoals normaal, komen er witte en vieze plukjes uit. Deze plukjes zijn veroorzaakt door een onregelmatige lichtweerkaatsing van de verstopte follikel.

 • Mee-eters: Open bultjes op de huid die zich vullen met overtollige olie en dode huid. Ze zien eruit alsof er vuil in het bultje is terechtgekomen, maar de donkere vlekken worden eigenlijk veroorzaakt door een onregelmatige lichtweerkaatsing van een onregelmatige capillair.

 • Witte mee-eters: Bultjes die gaan dichthalzen door olie en dode huid.

 • Papels: Kleine rode of roze bultjes die ontstoken raken.

 • Schimmelacne ontstaat wanneer er een overvloed aan gist is ontwikkeld onder de haren. Deze haarzakjes kunnen gaan irriteren en ontsteken.

 • Nodules: Deze diepe puistjes zijn dik en pijnlijk.

 • Cysten: Deze volle poriën kunnen kunnen littekens veroorzaken.

Deze vormen van acne kunnen uw gevoel van eigenwaarde aantasten. Als u in een vroeg stadium hulp zoekt bij uw arts zodat hij/zij kan bepalen wat voor u de beste behandeling is, heeft u minder last van zijn/haar acne.

Hoe wordt acne behandeld?

Als uw arts voor u enkele geneesmiddelen zonder recept neemt, kan het zijn dat u sterkere medicijnen nodig hebt als je ouder bent, of welke categorie van acne ernstiger is dan de rest.

Het gebruik van bepaalde voorbehoedsmiddelen kan soms helpen om zwakke anaerobe ruggen te verlichten. De Food and Drug Administration heeft drie soorten anticonceptiepillen goedgekeurd voor de behandeling van acne. Alle vier bevatten ze een combinatie van oestrogeen (het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon) en progesteron (een natuurlijke vorm van steroïden die de menstruatie helpen reguleren).

Wanneer u last hebt van acne en de onderliggende factoren juist zijn, er verschillende medicijnen en therapieën zijn effectief gebleken. Ze richten zich op de onderliggende factoren die bijdragen aan acne. Afhankelijk van de ernst van uw aandoening hebt u er misschien één of meerdere nodig. Meer informatie op de website over de behandeling van acne. 

Kan acne voorkomen worden?

Er kunnen verschillende dingen helpen, zoals het voorkomen van acne tijdens normale hormonale veranderingen zoals met de ervaren anti-acne behandeling zijn.

 • Was uw gezicht dagelijks met vloeibaar oliën.

 • Gebruik regelmatig een vocht inbrengende crème om je haar vochtig te houden.

 • Wanneer je make-up aan het eind van de dag gebruikt, probeer “niet-comedogene” producten te gebruiken en verwijder make-up na elke dag.

 • Ga niet te raken met je vingers van je gezicht.

 

https://www.vivehuidtherapie.nl/huidprobleem/acne/