Absoluut Gezond
Image default
Voeding

Is sushi wel zo gezond?

Sushi, een combinatie van rijst en rauwe vis, is in principe best gezond. Het eten van sushi is ontzettend populair en er bestaan dan ook een heleboel all-you-can-eat restaurants waarbij er een concept geldt van zoveel eten als je kunt voor een vast bedrag. Vaak drink je hierbij veel, zodat je sneller vol zit. Een all-you-can-eat concept werkt eigenlijk met het principe ‘massa is kassa’. Hoe gezond sushi ook lijkt, je loopt in dit soort zaken tóch het risico (mits je niet oplet uiteraard) om ongezond te eten.

De bereiding van vis telt het zwaarst

Vis is natuurlijk gezond, maar het is raadzaam goed op te letten hoe je vis bereid is. Rauwe vis en sashimi bijvoorbeeld, bevatten omega-3 vetzuren. Dat kun je van een portie gefrituurde mosselen of kibbeling niet bepaald zeggen. Rauwe vis is niet in olie gebakken en dus maakt het niet uit als je hier wat meer van eet. Natuurlijk is het verstandig om op te passen met vissoorten als makreel en tonijn, aangezien deze vissen een hogere concentratie kwik bevatten. Als je sushi gaat eten, doe je er verstandig aan om die tonijnroll af te wisselen met wat zalm, paling of een lekkere zeewiersalade. Zeewier zit boordevol mineralen en vitamines. Zeewiersalade (ook wel ‘goma wakame’ in het Japans) is knapperig en lekker om af te wisselen met stukken sushi. Daarnaast kun je ook gaan voor een vegetarische sushiroll met bijvoorbeeld alleen wat stukjes avocado of komkommer. Veel sushirolls bevatten bovendien allerlei soorten saus, wat jouw sushiroll nóg ongezonder maakt.

Het nadeel van jouw plakkerige sushirijst

Sushi valt of staat met de bereiding van de sushirijst. De rijst dient goed te blijven plakken, zodat de sushiroll niet uit elkaar valt. Veel restaurants werken daarom met gezoete rijstazijn of suiker als het gaat om de bereiding van de rijst. De combinatie van rauwe vis en rijst is heerlijk, maar je eet al vrij snel te veel koolhydraten. Een sushiroll bevat een flinke hoeveelheid witte rijst. Hierdoor krijg je weinig vezels binnen en kan je bloedsuikerspiegel best stijgen. Zorg er daarom voor dat als je sushi eet in een restaurant, je ook wat sashimi of zeewiersalade bestelt bijvoorbeeld. Voor hele gezonde sushi kun je beter thuisblijven. Je zou thuis eens aan de slag kunnen gaan met bloemkoolrijst of quinoa als vervanger voor de witte rijst.

https://happyvegan.nl/vegan-recepten/zeewiersalade/