Absoluut Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Alles wat jij moet weten over een huisarts

Wanneer je problemen hebt, zowel lichamelijk als geestelijk. Dan is je huisarts je eerste aanspreekpunt. Dit geldt dus ook wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld problemen thuis, op school of op je werk. Uiteraard niet wanneer er een arbeidsgeschil is, maar wel het psychologische aspect van een dergelijk geschil. Zo kan een huisarts je begeleiden bij het weer op orde krijgen van je gedachten en eventueel waar nodig doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. 

 

Wat doet een huisarts precies?

Een huisarts is zoals eerder aangeven het eerst aanspreekpunt voor de patiënt. Dat wil zeggen dat de huisarts het gesprek aangaat en kijkt waar er behoefte aan is. Zo kan een huisarts een eerste diagnose stellen en worden ook bepaalde, wat kleinere ingrepen door ze uitgevoerd. Ook is een  huisarts bevoegd om medisch advies uit te brengen en kunnen ze een recept uitschrijven voor bepaalde medicatie of een doorverwijzing voor naar het ziekenhuis of een andere zorgprofessional.

 

Hoe weet ik wie mijn huisarts is?

De kans dat je weet wie je huisarts is, die is natuurlijk vrij groot. Logisch ook, want je bent er ongetwijfeld wel eens geweest. Is dit nu niet het geval, dan kun je dit op een relatief eenvoudig wijze achterhalen. Zo kun je namelijk contact opnemen met de huisartsenpost. Zij kunnen op basis van je gegevens eenvoudig zien bij welke praktijk je bent ingeschreven. Blijkt dat je nog staat ingeschreven bij je huisarts Bussum in de vorige woonplaats, dan is het zaak je zo snel mogelijk uit te laten schrijven en in te schrijven bij de huisarts bij jouw in de buurt. Dit kun je doen door een brief of mail te sturen naar je vorige huisarts, maar bellen mag natuurlijk ook. 

 

Inschrijven bij een andere huisarts

Blijkt dat je nog staat ingeschreven bij je huisarts in je vorige woonplaats, dan is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Dit kun je doen door een brief of mail te sturen en vervolgens je aan te melden bij je nieuwe huisarts.