Absoluut Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Liposomen, de nieuwe voedingssupplementen

Op steeds meer voedingssupplementen zie je het woord “ liposomaal” staan. “Lipos” betekent vet en een “soom” is een vorm, een lichaam. Simpel gezegd, een liposoom is een vet-bolletje met daarin vitaminen, mineralen, medicijnen of een kruidenconcentraat.

Als een paard van Troje worden de vitaminen gemakkelijk opgenomen in de dunne darm en de lymfen. Het lichaam ziet en herkent een vetbolletje en neemt het op.

Het bolletje is gemaakt uit een dubbele laag fosfolipiden. Die vind je alleen in echte liposomen. Je moet goed naar het etiket van een voedingssupplement kijken. Er zijn ook producten met “liposomale techniek” die onder de microscoop geen enkele liposoom bevatten. 

Een dubbele laag fosfolipiden, uit zonnebloem-lecthine gemaakt, zorgt ervoor dat de inhoud beschermt blijft tijdens de maagpassage . Het maagzuur en de enzymen kunnen de vitamine niet verteren of ontleden. De vitamine wordt vermomd als vet gewoon opgenomen. Ook zijn er geen cofactoren of hulpstoffen nodig bij de opname. De opname is niet afhankelijk van receptoren die op ene gegeven moment vol zitten. Er kan dus vele meer opgenomen worden in vergelijking met elke andere vorm.

Voordeel van echte liposomen

Met echte liposomen verloopt de opname sneller, in korte tijd kan er veel meer worden opgenomen en als resultaat hiervan zie je dat de bloedwaarden veel langer hoger blijven.

Sommige vitaminen hebben co-factoren nodig die helpen bij de opname van die vitaminen of mineralen. Als een co-factor niet voldoende aanwezig is neem je te weinig op van de gewenste vitamine. In de liposomale vorm omzeil je dit probleem. 

Alle vitaminen passen in een liposoom. De water-oplosbare vitaminen (B-complex en C) vind je terug midden in het bolletje. De Vetoplosbare ( A, D, E, K) vitaminen vind je terug in de wand van de liposoom. Bij een liposomale multivitamine zie je in het laboratorium de vitaminen in het midden en in de wand van de liposoom. 

Liposomen zijn heel klein. Om een vitamine in dat kleine balletje te krijgen moeten de vitaminen, kruiden, minerale en zelfs paddenstoelen eerst oplosbaar gemaakt worden. Dat alleen al is een technische hoogstandje. Sommige vitamine-deeltjes zijn net iets groter als een nano-deeltje van 100 nanometer.

Nanotechnologie in voeding en voedingssupplementen is verboden. In echte liposomen van gezondmooislank.nl zijn de vitamine deeltjes groter als 100 nm en de gevulde liposoom is bij voorkeur tussen de 350 en 450 nanometer. Dat formaat blijkt het beste opgenomen te worden.

De grootste kritiek op voedingssupplementen is dat het niet wordt opgenomen, het is duur plassen. Met de liposomale techniek is eindelijk te bewijzen wat vitaminen kunnen doen in het verbeteren van de gezondheid. 

 

 

https://www.gezondmooislank.nl/