Absoluut Gezond
Image default
Geneeskunde

AOFE uw epert in amputatiegeneeskunde

Vanaf 1 januari 2024 zal er een belangrijke verandering plaatsvinden in de dekking van prothetische zorg binnen zorgverzekeringen. Klik/bot verankerde prothesen, een geavanceerde vorm van prothetische vervanging bekend als osseointegratie, zullen vanaf deze datum volledig vergoed worden door de zorgverzekering. Deze baanbrekende beslissing markeert een significante stap voorwaarts in de ondersteuning van personen die leven met amputaties.

Oorzaken van Ledemaatverlies

 • Trauma: Een van de meest voorkomende oorzaken van het verliezen van een voet, been of onderarm is trauma. Dit kan het gevolg zijn van ongevallen, zoals verkeersongevallen, arbeidsongevallen of ernstige verwondingen tijdens sportactiviteiten.

 • Ziekten en Aandoeningen: Verschillende medische aandoeningen kunnen leiden tot amputatie. Vaatziekten zoals perifere arteriële ziekte (PAD) en diabetes kunnen leiden tot slechte bloedcirculatie in de ledematen, wat uiteindelijk kan resulteren in amputatie. Infecties die niet reageren op behandeling kunnen ook leiden tot amputatie.

 • Kanker: Kanker in de botten of spieren van de ledematen kan soms vereisen dat een deel van het been of de arm wordt geamputeerd om de verspreiding van de ziekte te stoppen.

 • Aangeboren Afwijkingen: Sommige mensen worden geboren zonder bepaalde ledematen of met ledematen die niet volledig ontwikkeld zijn, wat soms de toepassing van prothesen noodzakelijk maakt.

Soorten Prothesen

 • Armprothesen: Deze variëren van eenvoudige haaksystemen tot geavanceerde myoelektrische prothesen die elektronische sensoren gebruiken om spierbewegingen in de stomp te detecteren en de prothese dienovereenkomstig te bewegen.

 • Beenprothesen: Deze kunnen variëren van eenvoudige prothesen voor wandelen tot gespecialiseerde prothesen voor sportactiviteiten. Ze bestaan vaak uit een socket voor de stomp, een kunstmatige knie (indien nodig), en een voet- en enkelmechanisme.

 • Cosmetische Prothesen: Deze zijn bedoeld om het uiterlijk van de verloren ledemaat na te bootsen en zijn vaak minder functioneel.

Specialistische Ondersteuning

 • Revalidatieartsen: Deze artsen zijn gespecialiseerd in het helpen van patiënten om hun functionaliteit en mobiliteit na amputatie te herwinnen.

 • Prothesisten: Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, aanpassen en passend maken van prothesen. Ze werken nauw samen met patiënten om ervoor te zorgen dat de prothese comfortabel is en aan hun behoeften voldoet.

 • Fysiotherapeuten: Zij helpen bij het herwinnen van kracht, balans en mobiliteit door middel van gespecialiseerde oefeningen en trainingen.

 • Ergotherapeuten: Zij concentreren zich op het verbeteren van de dagelijkse vaardigheden en activiteiten, zoals aankleden en eten, met of zonder de prothese.

Psychologische Ondersteuning

Het verlies van een ledemaat kan een diepgaande impact hebben op de mentale gezondheid van een persoon. Daarom is psychologische ondersteuning essentieel.

 • Psychologen en Psychiaters: Deze professionals kunnen individuele of groepstherapie aanbieden om patiënten te helpen bij het verwerken van hun verlies en het aanpassen aan hun nieuwe situatie. Ze bieden ondersteuning bij het omgaan met zaken als lichaamsbeeld, zelfvertrouwen en depressie.

 • Lotgenotengroepen: Het deelnemen aan groepen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben ondergaan, kan zeer waardevol zijn. Deze groepen bieden een platform voor het delen van ervaringen, tips en ondersteuning.

Technologische Vooruitgang in Protheses

De technologie achter protheses heeft in de loop der jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt.

 • Geavanceerde Materialen: Het gebruik van lichtgewicht en duurzame materialen zoals koolstofvezel en titanium verbetert het comfort en de functionaliteit van protheses.

 • Roboticaprothesen: Deze prothesen maken gebruik van geavanceerde robotica en worden vaak aangedreven door motoren. Ze kunnen bewegingen veel nauwkeuriger nabootsen dan traditionele prothesen.

 • 3D-Printen: Deze technologie maakt het mogelijk om op maat gemaakte prothesen sneller en goedkoper te produceren, wat vooral nuttig is voor kinderen die snel groeien en regelmatig nieuwe prothesen nodig hebben.

Toegang tot en kosten van protheses

De beschikbaarheid en de kosten van protheses kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie en de zorgverzekering. In sommige regio’s zijn er overheidsprogramma’s of liefdadigheidsorganisaties die helpen bij het dekken van de kosten.

Toekomstige Ontwikkelingen

Voortdurend onderzoek en ontwikkeling beloven verdere verbeteringen in prothesen, zoals betere integratie met het zenuwstelsel van de gebruiker, wat kan leiden tot nog meer natuurlijke en intuïtieve bewegingen.

Arm- en beenprothesen zijn cruciale hulpmiddelen die individuen helpen hun onafhankelijkheid en levenskwaliteit te herwinnen na het verlies van een ledemaat. De vooruitgang in technologie en de inzet van gespecialiseerde professionals maken het mogelijk voor gebruikers van prothesen om actieve en vervullende levens te leiden. Het is echter van essentieel belang dat patiënten toegang krijgen tot de nodige psychologische en sociale ondersteuning om volledig te kunnen revalideren en integreren in hun dagelijkse leven.

Waarom AOFE Clinics

Bij AOFE Clinics, een vooraanstaand centrum in de prothetische zorg, kunnen patiënten terecht voor deze geavanceerde osseointegratie behandelingen. Osseointegratie is een revolutionaire techniek waarbij de prothese direct wordt verbonden met het bot, wat resulteert in een sterkere en meer natuurlijke verbinding in vergelijking met traditionele prothesen. Deze methode biedt gebruikers verbeterde mobiliteit, comfort en een grotere mate van vrijheid in hun dagelijks leven.

AOFE Clinics, met hun deskundige team van specialisten, staat klaar om patiënten door dit complexe maar levensveranderende proces te begeleiden. Vanaf 2024 zullen patiënten die kiezen voor een klik/bot verankerde prothese bij AOFE Clinics de kosten volledig vergoed krijgen door hun zorgverzekering, waardoor deze geavanceerde behandeling toegankelijker wordt voor een breder publiek.

Deze beslissing onderstreept het belang van toegang tot geavanceerde medische behandelingen en de voortdurende inzet om de kwaliteit van leven voor mensen met een amputatie te verbeteren. Met de ondersteuning van AOFE Clinics en de dekking van zorgverzekeraars, wordt een nieuwe fase van hoop en mogelijkheden geopend voor velen die baat kunnen hebben bij deze geavanceerde prothetische oplossingen.

https://www.aofeclinics.nl/