Absoluut Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hoe fysiotherapie helpt bij hoofdpijn

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens een keer last van hoofdpijn. Hoofdpijn is daarom de meest voorkomende medische klacht een mens kan hebben. Echter heeft hoofdpijn uiteenlopende oorzaken. Daarom wordt hoofdpijn verdeeld in 4 categorieën, namelijk:

  • Migraine
  • Spanningshoofdpijn;
  • Clusterhoofdpijn;
  • Cervicogene hoofdpijn;

Binnen de fysiotherapie houden we ons in principe niet bezig met clusterhoofdpijn. De andere drie genoemde varianten van hoofdpijn worden wel behandeld, omdat lichamelijke klachten een oorzaak zouden kunnen zijn.

 

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende variant en is te herkennen aan de doffe drukkende pijn. Spanningshoofdpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door te veel spanning in de nekspieren (triggerpoints). Dit is vaak te herkennen aan neven symptomen als een stijve nek en schouders.

Onze fysiotherapeuten gaan onderzoeken waarom een meer spierspanning is ontstaan in de nek. Aan de hand van de resultaten, zal de nek behandeld worden. Hiervoor worden eventuele manuele handelingen uitgevoerd en gaan we aan de slag met oefeningen om de spieren te versoepelen en/of versterken.

 

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is vergelijkbaar met spanningshoofdpijn vanuit de nek. Het grote verschil is dat bij cervicogene hoofdpijn de pijn aan één kant van het hoofd ontstaat.

 

Fysiotherapie bij hoofdpijn

Als hoofdpijn een gevolg is van lichamelijke klachten als te hoge spierspanningen biedt fysiotherapie een uitkomst. Tijdens een intake kijkt één van onze fysiotherapeuten naar de oorzaken van jouw hoofdpijn. Als uit het onderzoek blijft dat de hoofdpijn het gevolg is van spierspanningen, dan gaan we direct met jou aan de slag om de pijn te verlichten en uiteindelijk te verhelpen. Manuele therapie in Den Haag en triggerpoint therapie zijn veelgebruikte behandeltechnieken in onze praktijken. Ook dry needling kan soms een uitkomst bieden. Voor fysio voor hoofdpijn in Den Haag staan wij graag voor u klaar. 

 

Enkele tips 

  • Hoofdpijn ontstaat ook vaak door te veel knijpen van de ogen. Een bril is de oplossing om dat van uw hoofdpijn af te komen.
  • Zorg voor een goede ventilatie in uw werkomgeving;
  • Voorkom stress en vermoeidheid; 
https://benbhealthcare.nl/