Absoluut Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Substraten voor je tuin: Voordelen van verschillende soorten boomschors

Met zoveel materialen om uit te kiezen als het gaat om substraat in de tuin, kan het moeilijk zijn om te beslissen wat het beste is. Een van de meest populaire en effectieve substraten is boomschors. Het heeft veel voordelen en is er in verschillende soorten, zoals Franse boomschors en pijnboomschors. Laten we eens onderzoeken waarom boomschors een goede keuze is voor je tuinsubstraat en hoe verschillende soorten je planten ten goede kunnen komen.

 

Waarom boomschors?

Boomschors biedt een uitgebreide lijst van voordelen voor je tuin. Het helpt water vast te houden en laat zuurstof door de grond bewegen, waardoor wortels kunnen ademen. Dit schept een ideale omgeving voor wortelsystemen om gezond en sterk te groeien. Bovendien helpt boomschors kleine micromilieus in de bodem te creëren, waardoor nuttige organismen zoals schimmels en regenwormbacteriën kunnen gedijen. Deze microbiële activiteit vergroot de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten, wat kan leiden tot een gezonde groei en hogere opbrengsten. Ten slotte helpt boomschors de verdichting van de bodem te verminderen door structuur aan te brengen in het substraat, waardoor wortels zich gemakkelijker kunnen verspreiden zonder te worden ingesnoerd.

 

Franse boomschors versus pijnboomschors

Twee populaire soorten boomschors die als substraat worden gebruikt zijn Franse boomschors (ook bekend als kurkeik) en dennenschors (of pinus). Beide leveren uitstekende voeding voor je planten vanwege hun hoge gehalte aan organisch materiaal, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen die je in overweging moet nemen bij de beslissing welke voor jou geschikt is.  Franse boomschors heeft een hogere pH-waarde dan pijnboomschors, waardoor het beter geschikt is voor alkali-minnende planten als tomaten of wortelen, terwijl pijnboomschors meer geschikt is voor zuurminnende planten als azalea’s of bosbessen. 

 

Bovendien heeft Franse boomschors een grotere deeltjesgrootte dan pijnboomschors – wat betekent dat het beter bij elkaar blijft – dus als je hellende gebieden hebt met potentiële erosieproblemen dan kan dit een goede keuze voor je zijn. Aan de andere kant heeft pijnboomschors de neiging om sneller af te breken dan Franse boomschors, dus als je iets wilt dat langer meegaat dan is dit een betere optie voor je.