Absoluut Gezond
Image default
Alternatief

Drink elke dag een kurkuma 'Golden Milk' Latte om ontstekingen te bestrijden

Waarschijnlijk ken je het wel: die felgele poeder, bekend uit de Indiase keuken met zijn mild bittere smaak. We hebben het hier over kurkuma. Een oude specerij die vele toepassingen kent en bovendien zeer goed voor de gezondheid is. In dit blog lees je meer over het gebruik hiervan en hoe jij jezelf kunt verrassen met een heerlijke kop ‘Golden Milk, uiteraard gemaakt van dit krachtige product.

Traditioneel kruidengeneesmiddel

Kurkuma is van oorsprong afkomstig uit India van een plant die dezelfde naam draagt: de Curcuma longa. Het wordt gewonnen uit de wortelstok van deze plant. Kurkuma is ook bekend onder namen als geelwortel en koenjit. Het bevat curcumine als belangrijke werkzame stof.

Het gebruik

Al eeuwenlang wordt kurkuma gebruikt in de keuken als basis van of toevoeging bij vele recepten. Hier is het dan ook voornamelijk bekend van. Je kunt gaan voor kurkuma poeder, wat onder meer eenvoudig over een gerecht te strooien is, maar ook kun je kiezen voor hele stukjes om bijvoorbeeld kurkuma thee te maken. Het heeft een krachtige smaak waar je even aan moet wennen, maar inmiddels is het uit vele keukens niet meer weg te denken.

De voordelen

De toenemende mate van gebruik is natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling en dit is niet voor niks. Ook de geneeskrachtige werking van kurkuma wordt steeds meer benadrukt en heeft al vele mensen van bepaalde kwaaltjes afgeholpen. Zo is kurkuma goed voor je hart- en vaatstelsel, werkt het ontstekingsremmend, maar doet het onder andere ook dienst als antioxidant. Het biedt dan ook veel gezondheidsvoordelen. Het is het relatief veilig te gebruiken. Logisch is het wel als jij je ook afvraagt of het gebruik van kurkuma bijwerkingen geeft. Gelukkig zijn deze beperkt en doorgaans slechts mild van aard. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan altijd een arts voor advies.

Gezond genieten met Golden Milk

Hoewel kurkuma zich dus perfect leent voor meerdere doeleinden, verdient het gebruik als heerlijke kruidendrank absoluut de aandacht. Nu denk je misschien aan de welbekende kurkuma thee, maar er is meer mogelijk. Wist je namelijk dat kurkuma ook uitstekend te gebruiken is in combinatie met melk?

Wat is het?

Melk, verrijkt met een aantal andere specerijen en wat honing: dit drankje wordt ook wel Golden Milk genoemd. Nu is dit een logische naam vanwege de goudachtige kleur van het drankje, maar wanneer je dagelijks een kop zou drinken, zijn ook de positieve effecten snel merkbaar en absoluut goud waard voor je eigen gezondheid!

Hoe maak je het?

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit powerdrankje? Dan wil je natuurlijk weten hoe je het maakt. Het goede nieuws is dan ook dat dit eenvoudig te doen is. Wel moet je een paar specifieke dingen in huis hebben, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Verder is het een kwestie van mengen en opwarmen in een pannetje, even door de zeef halen en klaar is je Golden Milk. Natuurlijk kun je het uitgeschreven recept ook even nalezen, zodat je precies weet hoeveel je waarvan nodig hebt. Een interessant feit is bovendien dat het gebruik van zwarte peper de heilzame werking van kurkuma fors verhoogd. Heb jij dus last van een ontsteking die maar niet overgaat of voel je je soms wat neerslachtig? Probeer dit drankje dan zeker eens.

Kurkuma planten

Da kurkuma gezond is, is inmiddels helder. Nu je ook meer weet over het gebruik van kurkuma is het misschien wel een goed en leuk idee om deze bijzondere specerij zelf te gaan planten. Dit klinkt moeilijker dan het is, want het komt simpelweg neer op het planten van de wortels in het voorjaar en het oogsten hiervan bij voorkeur in de winter. In die tussentijd verzorg jij je kurkumaplant het best door te zorgen voor een voedingrijke bodem, twee keer per week water geven en voldoende zonlicht. Een kweekbak is ideaal, maar zelfs op de vensterbank komen kurkuma planten doorgaans goed tot bloei. Zo heb je jouw superfood altijd bij de hand.

https://www.lossetheekopen.nl/blogs/alles-over-losse-thee/wat-is-kurkuma-7-unieke-voordelen/