Absoluut Gezond
Image default
Fitness

Trainen wanneer je wil in je eigen sportschool

Wil jij aan krachttraining en cardiotraining doen wanneer je wil? Hou je er niet van om rekening te moeten houden met anderen? En hou je er ook niet van om door de regen te moeten fietsen naar de sportschool? Overweeg dan om thuis je eigen sportschool te beginnen.

Tegenwoordig kom je het steeds vaker tegen en heeft het verschillende benamingen. De sportkamer, de homegym, de sportschool thuis. Steeds meer mensen voorzien een kamer, zolder of hun garage van sporttoestellen en doen daarin aan kracht- of cardiotraining.

Een homegym inrichten is even puzzelen. Je bent namelijk beperkt in zowel je ruimte als je budget. In deze post laten we je zien hoe je de sportkamer inricht die perfect past bij je sportieve ambities.

Zet je sportieve doelen op een rij

Voordat je halsoverkop allerlei apparaten gaat aanschaffen is het belangrijk om na te denken over je sportieve doelen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je je homegym gebruikt voor het behalen van je sportieve doelen. Daarbij is het van essentieel belang dat je een fitness toestel aanschaft die hieraan bijdraagt.

Er zijn verschillende sportieve doelen en elk sportief doel kun je anders invullen. Daarnaast kan een homegym ook weer meerdere functies hebben. Zo zijn er mensen die de homegym gebruiken als aanvulling op de sportschool. Maar je kunt deze ook gebruiken als algehele vervanging van de sportschool. Beide manieren vragen om een andere invulling van je homegym. In het eerste geval kun je je richten op één of een paar sportieve doelen en aan de rest kun je in de sportschool invulling geven. In het tweede geval zal je homegym geschikt moeten zijn voor het bereiken van al je sportieve doelen.

Op het gebied van sportieve doelen zijn er ook verschillen. Denk aan groei in kracht en spiermassa of juist vet verbranden en afvallen. Doe je ook aan cardiotraining voor je sportieve doelen? Besef je dan ook dat er sporten zijn die je buiten kunt doen zoals hardlopen en fietsen. Kortom, het is belangrijk om stil te staan bij je sportieve doelen en je af te vragen welke rol je homegym hierin speelt.

Een homegym inrichten is creatief omgaan met ruimte en budget

Zodra je je doelen duidelijk voor ogen hebt kun je gaan beginnen met het inrichten van je homegym. Het eerste wat je je zult realiseren is dat je creatief moet gaan zijn met ruimte. Een zolderkamer of garage is immers stukken kleiner dan een sportschool. Hierin kun je hooguit één tot twee grote apparaten kwijt. De oplossing voor dit probleem is slim combineren.

Met slim combineren zorg je ervoor dat je meerdere spiergroepen traint met één apparaat of een combinatie van apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld een squatrek combineren met een verstelbare trainingsbank en een verstelbare halterset. Met deze combinatie kun je squatten, deadliften, benchpressen, bicep curls doen en nog veel meer.

Daarnaast zul je natuurlijk creatief moeten zijn qua budget. Wees wel reëel en zet een eventuele investering af tegen wat je betaalt als je de komende jaren nog naar de sportschool moet. Op fitnesstoestelkopen.nl lees je meer over hoe je de ideale homegym inricht.