Absoluut Gezond
Image default
Fitness

Wat te doen bij gewrichtspijn? – 3 Tips voor pijnverlichting

Heb je last van gewrichtspijn? Niets kan je sneller onderuit halen dan gewrichtspijn. Daar komt bij dat de pijn niet eens ernstig hoeft te zijn. Bij ongemak in de gewrichten wordt de beweging bijna instinctief beperkt. Het goede nieuws is dat veel mensen met voorbijgaande gewrichtspijn hun klachten volledig kunnen verhelpen met de juiste aandacht. Kortom, als je te maken hebt met gewrichtspijn, is er hulp te vinden. In dit artikel lees je wat je kunt doen.

1. Onderzoek jouw situatie

Meer informatie over fysieke klachten is altijd goed. Hiermee bedoelen we voornamelijk het onderzoeken van jouw eigen conditie, wat betekent dat je dieper inzicht krijgt over jouw pijn en activiteiten. Welke dagen deden het meeste pijn en wat deed je op die dagen? Hoe was het anders dan andere dagen? Gebruik deze informatie om zelf wat onderzoek te doen en praat met jouw arts of fysiotherapeut over de beste manier om met jouw aandoening om te gaan.

 

2. Bescherm je gewrichten tijdens het sporten en op werk

Om je gewrichten te beschermen, is het belangrijk om te weten waar je precies op moet letten bij gewrichtspijn. Als je al last hebt van gewrichtspijn, vermijd activiteiten met veel impact, zoals hardlopen, springen, aerobics en sporten met langdurige herhaalde bewegingen, zoals tennis. Het is raadzaam om te kiezen voor minder belastende activiteiten zoals wandelen, zwemmen, fietsen, yoga en tai chi kunnen in het dagelijkse leven worden opgenomen.

Als je toch na redelijk herstel toch overweegt om aan de slag te gaan met intensievere sporten, zorg er dan voor dat je beschikt over de juiste bescherming, zoals adequate voetondersteuning of kniebanden. Als jouw werk zware lichamelijke activiteiten met zich meebrengt, zorg dan voor de juiste bescherming, zoals braces en compressiekleding. Houdt er ook rekening mee om regelmatig te stretchen, helemaal als je tijdens het werk veel repetitieve bewegingen maakt.   

3. Als de pijn mild is, blijf dan toch regelmatig sporten

Bij gewrichtspijn wordt er nog steeds sterk aanbevolen om in beweging te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging is raadzaam als het gaat om de gezondheid van de gewrichten. Of het nu is om letsel te voorkomen of de gevolgen van bijvoorbeeld ouderdomsartritis te verminderen, lichaamsbeweging is zeer heilzaam. Het vermindert de belasting van de gewrichten in het dagelijks leven door de mobiliteit en de kracht van de gewrichten en de bijbehorende spieren te vergroten. Bovendien kan een verbeterde bloedcirculatie helpen om vitale voedingsstoffen en zuurstof effectiever naar de gewrichtsweefsels te transporteren, wat de gezonde groei van het bindweefsel ondersteunt.

Wil je met ondersteuning sporten en een persoonlijk sportprogramma ontwikkelen? Kom dan sporten bij Active Health Center en Fysiotherapie Leidschenveen, waarbij je optimaal wordt begeleid bij je herstel en fysieke welzijn!