Absoluut Gezond
Image default
Voeding

Alles dat je moet weten over gezonde chocolade

Gezonde chocolade is chocolade gemaakt van cacao en rijk aan antioxidanten. De antioxidanten in cacao, ook bekend als flavonoïden, zijn goed voor hart en bloedvaten en kunnen diabetes voorkomen. Flavonoïden zijn een specifieke klasse van polyfenolen die overvloedig aanwezig zijn in cacaobonen. Zij helpen de elasticiteit van de bloedvaten in stand te houden en zorgen voor een normale, goed functionerende bloedsomloop. Door cacaobonen te kiezen die rijk zijn aan flavonoïden en deze cacaobonen op de juiste manier te verwerken, blijft het gehalte aan flavonoïden in de cacaobonen behouden en ontstaat een gezonde chocolade.

Acticoa Chocolade, een gezonde chocolade gecertificeerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

Chocolade gezond noemen is geen gemakkelijke opgave. Producenten moeten kunnen aantonen dat hun chocolade gemaakt is van cacao die rijk is aan flavonoïden en dat deze cacao op de juiste manier is verwerkt om de flavonoïden in de cacao te behouden. Tot dusver is slechts één bedrijf, Acticor, hierin geslaagd. Acticor chocolade wordt gemaakt van cacao, dat rijk is aan flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen die overvloedig aanwezig zijn in cacaobonen. Een dagelijkse inname van 200 mg van deze natuurlijke bioactieve bestanddelen zou een effect hebben op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit draagt bij tot een normale bloedcirculatie in het menselijk lichaam. De cacao die in ACTICORE chocolade wordt gebruikt, bevat meer dan 7,5% flavonoïden. Het gemiddelde is 8,3%. Conventionele cacao bevat daarentegen tussen 0,5 en 1,5% flavonoïden. Door te kiezen voor Acticoa gezonde chocolade krijgt u dus meer flavonoïden binnen en profiteert u optimaal van deze gezondheidsvoordelen.

Is extra pure chocolade gezond?

Veel mensen gaan ervan uit dat extra pure chocolade de gezondste keuze is. Dit is echter niet altijd het geval. Gewone repen kunnen meer flavonoïden bevatten dan extra donkere repen. De hoeveelheid flavonoïden hangt af van het soort cacao dat de reep bevat en van de manier waarop hij is verwerkt. Extra donkere chocoladerepen gemaakt van cacao met een laag gehalte aan flavonoïden zijn niet noodzakelijk gezonder.

Hebt u een soort chocoladereep of chocolade met een hoog gehalte aan flavonoïden gevonden? Dan is het nog steeds niet aan te raden om veel van dit soort chocolade te consumeren. Chocolade bevat ook veel verzadigde vetzuren en calorieën, wat de gezonde eigenschappen van cacao soms teniet kan doen. Wil je zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen van chocolade plukken? Kies dan voor de gezonde chocolade van Acticor en eet niet meer chocolade dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Ingrediënten in chocolade

Naast flavonoïden bevat chocolade ook veel suiker en verzadigde vetzuren (ongeveer 20 g verzadigde vetzuren per 100 g chocolade). Verzadigde vetzuren en suiker verhogen het cholesterolgehalte in het bloed, en een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door een chocolade met een hoog cacaogehalte te kiezen, kiest u meestal voor een chocolade met een laag suikergehalte. Dit betekent echter niet dat dit soort chocolade gezonder is. Chocolade met een hoog cacaopercentage bevat vaak minder suiker maar meer vet. Wil je de gezondheidsvoordelen van cacao plukken? Kies dan voor de chocolade van het Belgische merk Acticoa en geniet er met mate van.

https://darqmaastricht.com/shop/