Nieuwe artikelen

3 veelgestelde vragen over fondant

Waarschijnlijk heb je wel eens fondant gebruikt om je taart mee te decoreren. Fondant wordt vaak gebruikt als een alternatief voor het vaak duurdere marsepein. Ben je nieuwsgierig naar wat fondant precies is en hoe het wordt gemaakt? Je leest het hier. 

 

Wat is fondant?

Zoals je misschien weet zit er een verschil tussen (rol)fondant en marsepein. Marsepein is gemaakt op basis van amandelen, maar fondant wordt gemaakt op suikerbasis. Voor mensen die niet van noten houden of een allergie hebben, is fondant dus een ware uitkomst. 

 

Is er dan een verschil tussen rolfondant en gewoon fondant? Jazeker! Zo bestaat fondant uit suiker, water en glucosestroop. Rolfondant heeft als basis poedersuiker en een klein gedeelte plantaardig vetten. Dit maakt dat rolfondant iets steviger is en dus meer geschikt om uit te rollen. Dat is wel zo prettig wanneer je je taart met fondant wil bekleden. 

 

Wie heeft het bedacht? 

Marsepein kent een lange historie. Er wordt vanuit gegaan dat het in het midden-oosten is ontstaan rond de 8e eeuw. De echte bekendheid kreeg marsepein in Italië tijdens de middeleeuwen. Het goedje werd vernoemd naar Sint-Marcus en kreeg de naam ‘marci-pane’. Dit betekent ook wel: ‘het brood van Marcus.’ 

 

Ben je benieuwd wie nu op het geniale idee van fondant is gekomen? Dan moeten we je teleurstellen. Hoe en wanneer fondant precies is ontstaan is namelijk onduidelijk. Waarschijnlijk deed de fondant zijn intrede in de 17e eeuw toen de eerste verjaardagstaarten hun huidige vorm aannamen. Amandelen waren in die tijd vrij duur en fondant was daarom een goedkopere oplossing. 

 

Hoe kleur je fondant?

Net zoals marsepein, heeft fondant een relatief zachte structuur. Dit maakt deze versiering ook bij uitstek geschikt om te kleuren. Dit kun je zelf doen door kleurstof toe te voegen aan het fondant, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen. Of je nu zelf wilt kleuren of niet, fondant kopen kan gelukkig gemakkelijk online. Dat scheelt weer een tripje naar de supermarkt!

https://www.bouwhuis.com/

Tags:

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Absoluutgezond.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Dit zijn de perfecte ingrediënten om een bruchetta toastje mee te combineren

Een goed bruchetta toastje begint bij een knapperige basis, en met Jos Poell zit je meteen goed. De toastjes hebben precies die luchtige bite die je zoekt, zodat elke topping mooi tot zijn recht komt.  De klassieke basis Om een traditioneel bruscetta toastje te maken heb je nodig: Rijpe tomaten  Knoflook  Extra vierge olijfolie  Basilicum  Snufje zeezout Jos Poell bruscetta toast Hoe maak je het? Snijd de tomaten in kleine blokjes en laat ze kort uitlekken zodat je toastje knapperig blijft. Meng de tomaten met een geperst teentje knoflook, een scheut olijfolie en fijngesneden basilicum. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en je hebt in minuten een mediterrane favoriet. Voeg deze smakelijke mix toe op je bruscetta toastje en je hebt gelijk een smaakmaker! Je kunt dit overigens ook maken met een neutraal toastje zoals de Toast Krokant van Jos Poell. Bruscetta & balsamico Wil je meer diepte

Gepubliceerd door Absoluut Gezond.nl